avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Despagubire aur confiscat - BNR/ Min Fin - temei legal ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Despagubire aur confiscat - BNR/ Min Fin - temei legal 2010?

Buna ziua,
Va rog cine stie care e temeiul legal in 2010 pentru despagubire aur depus fortat in BNR, odata ce OUG 190/2000 a expirat in 31.12.2009?

Se mai poate recupera ctrvl aurului? In 2010 BNR-ul indica Min Fin ca si reprezentant al statului, insa care ar fi procedura de atac in Instanta, sansele, durata si temeiul legal?

Va multumesc,
Izabela Simion
Cel mai recent răspuns: Izabela_Simion , utilizator 00:50, 4 Octombrie 2010
Puteti sa intentati actiune in baza art. 1 din Protocolul 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului + vreo cateva volume de hotarari CEDO privind incalcarea dreptului de proprietate.
Potrivit art. 1 mentionat, nimeni nu poate fi lipsit de bunul sau fara o justa depagubire.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc domnule avocat!

Inteleg ca acesta ar fi temeiul legal, iar spre deosebire de perioada in care OUG mai sus amintita era in vigoare, acum trebuie platita si o anumita taxa de timbru?

Numai bine,
Izabela Simion

In Legea taxelor de timbru nu exista o prevedere expresa care sa va excepteze de la plata taxei de timbru pentru despagubirile cerute, la valoarea acestora.
Dar, pot sa va spun ca am obtinut scutirea de taxa in cazuri similare cu ale Dvs., asimiland pierderea bunurilor mobile prin preluare abuziva de catre stat, fie ca e vorba de aur sau, de exemplu, de un pescador de 7 tone, cu exproprierea neurmata de o justa despagubire. Am invocat atat Art. 15 pct. R. din Lg. 146/2007, cat mai ales Art. 1 din Protocolul 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cateva volume de hotarari CEDO in materia nerespectarii dreptului de proprietate.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc din suflet!

Izabela Simion

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarea cedo in cazurile pilot impotriva romaniei - art. 1 protocol 1 conventie Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Anunt pe aceasta cale, in premiera, ca [b]pe 12 Octombrie, CEDO va publica hotararea in cazurile pilot impotriva Romaniei privind nerespectarea Art. 1 din ... (vezi toată discuția)
Dreptul efectiv la un tribunal suspendat tocmai de cãtre cedo ? Public_Attitude Public_Attitude Ca la noi la nimeni. [b]Hotărârea pilot împotriva României[/b], ( http://curieruljudiciar.ro/2010/10/12/prima-hotarare-pilot-impotriva-romaniei/ ) ce ... (vezi toată discuția)
Termen peraspera peraspera Am cerut TB decizia civila si am primit prin posta Adresa TB din 27.11.2008: ...dosarul X \"s-a solutionat la 3.10.2008 si se afla in curs de redactare\". ... (vezi toată discuția)