avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... \"pensie privata PFA\"
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

"pensie privata PFA"

Va rog sa-mi spuneti daca pensia privata la un PFA taxi este deductibila, adica o pot trece pe cheltuieli in registru?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 20:57, 5 Octombrie 2010
Citeste aici
www.avocatnet.ro/content/for...

sau in codul fiscal:
ART. 48
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
...
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
...
g) contribuţiile efectuate în numele angajaţilor la fonduri de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru o persoană;

Din cate am citit in codul fiscal se spune doar despre angajatori ca pot deduce 400 euro / angajat.
In mod normal si PFA-ul ar trebui sa poata sa aplice deductibilitatea asta. Parerea unui contabil e asteptata...

Cautarea pe google aduce urmatorul raspuns:

Conform legii Nr.204/ 2006 privind Sistemul de Pensii Facultative cu modificarile si completarile ulterioare participantul beneficiaza de deductibilitate fiscala.

"Mai exact, in conformitate cu Art.76 , alin. 8) suma reprezentând contribuþiile la fondurile de pensii facultative, prevãzutã la alin. (2), este deductibilã pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal, iar in conformitate cu alin. (9) suma ce reprezinta contribuþiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator proporþional cu cota acestuia de participare este deductibilã, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal.

Cu toate acestea la inceputul acestui an a fost votata noua lege a Codului Fiscal conform careia deductibilitatea devine 400 de Euro atat pentru angajat cat si pentru angajator in aceleasi conditii precum cele mentionate mai sus. Tot ce trebuie facut, este ca legea pensiilor private facultative sa fie armonizata cu cea a a Codului Fiscal (571/2003) pentru a oferi aceeasi informatie participantilor.

In ciuda acestei neconcordante, orice participant la sistemul pensiilor facultative, fie el angajat, persoana fizica autorizata, colaborator al unei companii sau angajator, beneficiaza de o deducere fiscala de 400/euro/an fiscal."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere asigurare cristian_conea cristian_conea Am incheiat anul acesta o [b]POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R[/b] (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele ... (vezi toată discuția)
Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)