In seara zilei de 26 August 2010, odata ajuns la volanul masinii mele in dreptul unei treceri de pietoni o fata de 13 ani pe bicicleta a navalit pe trecere din spatele unui grup de pietoni care tocmai trecusera (in sens contrar celui de deplasare al fetei). Aveam viteza mica, maxim 30 km/h, asa ca am franat si oprit imediat, fata a intrat cu bicicleta in aripa mea dreapta provocand acesteria o mica indoitura si cazand in urma impactului in directia opusa masinii mele. S-a ridicat imediat zicand ca nu are nimic, dar tinandu-se totusi cu mina de piciorul drept. Bicicleta nu parea sa fie nici ea afectata, in afara de o pedala usor indoita reparata pe loc de unul din prietenii fetei (erau mai multi pusti pe biciclete).
A venit SMURD-ul si vazand ca fata acuza o usoara durere la genunchi, a dus-o la spital. Eu am ramas timp de o ora sa astept Politia, dupa care i-am contactat telefonic si mi s-a spus sa vin la Udriste sa dau o declaratie. Am insotit apoi Politia la locul accidentului pentru masuratori, dupa care m-am deplasat la spital unde fata a dat la randul ei o declaratie Politiei.
Dimineata m-am prezentat din nou la Udriste la solicitarea politistilor, care mi-au inmanat actele si dovada de reparatie a avariei masinii.
Am fost contactat recent de tatal fetitei, in ideea de a ajunge la o intelegere. Fata nu a fost spitalizata, a beneficiat doar de ingrijire la domiciliu, din pacate inca nu stiu pentru cate zile dar incerc sa aflu.
As dori sa stiu daca in cazul unui proces pot fi declarat vinovat de acest accident, iar in cazul in care zilele de ingrijire medicala ale fetei nu depasesc numarul de 10 daca are rost sa ma mai tem de o eventuala plingere penala si de efectele adverse ale acesteia.
De fapt, ma intereseaza sa stiu la ce sa ma astept in cazul unui eventual proces cauzat de o plingere din partea parintilor fetei. Nu doresc sfaturi referitor la o intelegere cu acestia, este o varianta pe care o iau in calcul dar nu vreau sa ma arunc orbeste la o intelegere fara sa stiu ce risc daca nu o fac.
Daca fata fiind pe bicicleta conducea un vehicul, ea venea de pe o strada cu cedeaza trecerea si in acest caz banuiesc ca este ea in culpa, daca nu si parintii ei, fiind minora si nesupravegheata. Pieton nu era deci nu este caz de neacordare de prioritate pe trecere, altfel pina acum as fi avut carnetul retinut de Politie. Nu vad de ce as fi eu in culpa in acest caz.
Oricum ar fi, am avut aseara o discutie cu parintele fetei si a spus ca vrea sa-si recupereze cheltuielile cu benzina (mersul la doctori in oras cu fata) si doua zile de concediu pe care si le va fi luat pt mersul la Politie in scopul de a da declaratie ca ne-am inteles si nu mai are pretentii - doreste suma de 250 de roni. I-am explicat ca nu are zile de spitalizare si nu se pune problema de proces penal, nu a avut vreo reactie deci banuiesc ca nu a scos vreun certificat medico-legal - oricum ar fi nu a mentionat asa ceva atunci cand eu am adus vorba despre asta. I-am spus ca tot ce poate face este sa ceara daune in proces civil, caz in care si eu pot cere daune relativ la reparatia masinii, etc.
Dansul a primit citatie de la Politie pentru data de 30 septembrie si nu s-a prezentat desi isi luase o zi de concediu pentru asta, deoarece dorea sa ma contacteze in vederea ajungerii la o intelegere pe care sa o declare la Politie si nu a reusit de dea de mine in ziua respectiva, eu uitandu-mi telefonul mobil acasa. Problema mea este ca desi acum nu are probabil vreun certificat medico-legal, mai este inca timp sa scoata unul "contra cost" daca nu ma pliez la pretentiile lui, unde mai pui ca martorul meu vrea si el bani daca va trebui sa apara in instanta... Asa ca desi ma consider nevinovat si poate daca am fi trait in alta tara as fi mers pe calea justitiei, sunt inclinat sa-i dau suma solicitata si sa merg cu el la Politie pentru declaratia "de impacare", prin care dansul renunta la orice fel de pretentii. Intrebarea mea este, in acest caz, acea declaratie depusa la dosarul penal existent este suficienta si pentru a preveni un eventual viitor proces civil de solicitare de daune sau se aplica strict la acel dosar penal? Altfel va trebui probabil sa merg cu dansul la un notar si sa facem un act in toata regula care sa se aplice pentru toate situatiile.
Daca am inteles eu bine cum decurg lucrurile, mai exista varianta in care sa-i propun sa nu mai mergem deloc la Politie ci numai la notar, inteleg ca Politia in lipsa unui certificat medico-legal si a unei plangeri din partea dansului vor inainta dupa trecerea celor 60 de zile de la producerea acidentului dosarul la Parchet cu recomandarea de neincepere a urmaririi penale si acesta va fi clasat.
Va rog corectati-ma si spuneti-mi daca gresesc cu ceva.
Parerea mea este sa asteptati certificatul medico-legal si cercetarile politiei si sa nu va grabiti.
Oficializati prin notariat toata cheltueilile pe care le faceti.
Daca insista in primirea sumei de bani,puteti anunta inainte de aceasta ,fie ofiteri de politie ,fie parchetul pentru a se realiza un eventual flagrant pentru infractiunea de santaj
Nu platiti nimic ci dimpotriva atrageti-i atentia tatalui fetei ca daca va mai deranjeaza faceti dumneavoastra plangere la politie impotriva dumnealor. Atata timp cat minora era nesupravegheata si mai mult vinovata de producerea accidentului dansii ca parinti ar trebui sa suporte toate daunele aferente acetui incident. Chiar daca inteleg f bine ca vreti sa platiti sa va lase in pace stiind ca nu aveti nici o vina ar trebui sa ramaneti pe pozitii si sa nu dati nimic. Cu stima, sara
Penal sau civil
maxxwollf
In urma unui accident suferit pe trecerea de pietoni m-am ales cu ambii genunchi loviti zdravan si alte cateva vanatai. Datorita faptului ca soferul implicat ... (vezi toată discuția)