avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie laptop
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie laptop

Buna seara,
Am cumparat anul trecut un laptop ACER dintr-un magazin autorizat pentru care am primit garantie doar 1 an.
Este legal termenul de un an sau trebuie sa beneficiez de doi ani garantie(asa am auzit ca ar trebui sa fie) ?
Cel mai recent răspuns: EasyMouse , utilizator 15:33, 6 Octombrie 2010
termenul de garantie e valabil cel din contract ( actul de vanzare, certificat de garantie eliberat de firma vanzatoare )
Legea nr. 449/2003 (rep. 2008) privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, prevede in art 16-18 ca :
-raspunderea vanzatorului este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului;
- consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o;
- pana la proba contrara, lipsa de conformitate aparuta in termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezuma ca a existat la momentul livrarii acestuia, cu exceptia cazurilor in care prezumtia este incompatibila cu natura produsului sau a lipsei de conformitate.
catalin. a scris:

Buna seara,
Am cumparat anul trecut un laptop ACER dintr-un magazin autorizat pentru care am primit garantie doar 1 an.
Este legal termenul de un an sau trebuie sa beneficiez de doi ani garantie(asa am auzit ca ar trebui sa fie) ?

Verificati daca garantia oferita de producator este mai mare. Daca da, va pot ajuta ei.
Legea 449/2003 stabileste doua tipuri de garantie: una legala cu un termen de 2 ani si una comerciala, in cadrul careia comerciantul isi poate stabili propriile reguli, cu conditia sa nu incalce drepturile oferite consumatorilor prin lege.

Raspunzand la intrebarea dumneavoastra, da este legal ca un comerciant sa-si stabileasca un termen de garantie comerciala de 1 an. Asta nu-i exclude insa raspunderea pentru produs in temeiul garantiei legale de 2 ani. Asa ca, daca produsul se defecteaza dupa trecerea termenului de un an, aveti posibilitatea de a cere repararea, inlocuirea sau restituirea contravalorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni? cristi_hummer cristi_hummer am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa ... (vezi toată discuția)
Garantie produs ContSters256555 ContSters256555 Buna ziua, Zilele trecute am comandat un Laptop online de la Altex, in oferta respectiva se mentiona la \\"specificatii produs\\" termenul de garantie de 2 ... (vezi toată discuția)
Garantia de conformitate l 449/2003 juridic dana juridic dana Buna ziua. Doresc sa readuc in discutie problema garantiilor de conformitate acordate in baza Legii nr. 449/2003. Art.9 din Lege 449/2003: \"Vanzatorul este ... (vezi toată discuția)