avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cui profita comotia cerebrala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cui profita comotia cerebrala?

Cand se produce o lovitura puternica in fata, de regula se produc fracturi ale piramidei nazale, mandibulei,etc. In acelasi timp se produce si comotia cerebrala. Aceasta,dupa parerea avizata a specialistilor (medici) , "provoaca stergerea din memorie a secventelor anterioare impactului,inclusiv momentul producerii.Imbunatatirile apar in ordine progresiva,de la cele mai indepartate evenimente de dinaintea traumatismului pana la cele mai recente.Uneori mai raman lacune in jurul perioadei ce implica traumatismul. " . Cel lovit, imediat dupa incident da declaratii la politie sau la procuror. Evident nu-si aduce aminte
exact ce s-a intamplat, declaratiile fiind necuprinzatoare. Dupa o perioada de timp, chiar dupa ani de zile cel lovit isi aminteste exact ce s-a intamplat. Mai poate el reveni la procuror pentru o noua cercetare, completand cele ce si-a amintit, sau comotia cerebrala profita infractorului?#-o
Bineinteles ca victima, daca isi aduce aminte de elemente noi care pot duce la lamurirea agresiunii si a imprejurarilor comiterii infractiunii... poate solicita procurorului sa ia act de noile informatii.
Noile elemente pot fi hotaritoare in decizia organului de urmarire penala de a trimite in judecata pe faptuitor si in final, justitia il va putea condamna conform legii, gravitatii faptelor savirsite si a vinovatiei sale.

Alberto Kurtyan
In general ,constatarile medico-legale,inserate in concluziile certificatelor ,emise de medicii legisti sau din expertizele de specialitate se coroboreaza cu celalalte probe administrate in cauza,deci chiar daca cel care a fost vatamat nu isi aduce aminte in totalitate cele petrecute, constatarile medicilor legisti impreuna cu celalalte probatorii pot determina stabilirea unor eventuale vinovatii.
Pe parcursul urmaririi penale sau al cercetarii judecatoresti,partea vatamata are dreptul si obligatia sa faca precizari ,adaugiri in legatura cu imprejuririle care au cauzat trauma sa
OBIECTIVELE EXPERTIZELOR MEDICO-LEGALE
IN TRAUMATISMELE NEMORTALE
a)Demonstrarea realităţii traumatismelor se face prin:
1.Evidenţierea leziunilor traumatice
2.Aprecierea vechimii acestora (daca se puteau produce la data
menţionata de victima)
3.Stabilirea fondului patologic preexistent traumei (uneori leziunile
patologice sunt prezentate de victima ca fiind patologice).
b)Obiectivarea circumstanţelor de producere a leziunilor traumatice:
1.Estimarea caracterului agentului traumatic in funcţie de
particularităţile leziunii traumatice decelate (forma sau mărime).
2.Stabilirea mecanismelor de producere (lovire activa, pasiva,
zgâriere etc.)
3.Aprecieri asupra împrejurărilor/circumstanţelor in care s-au produs
leziunile traumatice (agresiune, accident).
c)Stabilirea cauzalităţii medico-legale:
1. Legături de cauzalitate, directa sau primara care poate fi imediata,

necondiţionata, sau mediata (condiţionata de fondul patologic preexistent):
- indirecta sau secundara
- complexa
2. Raportul de cauzalitate
d)Evaluarea gravitaţii leziunii traumatice sau a consecinţelor acestora
pe baza criteriilor medico-legale care permit încadrarea juridica a faptei
infractorului in conformitate cu prevederile codului penal.

Poate fi efectuat un sumpliment de expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trauma psihica in urma unui accident de circulatie - cum poate fi constatata? cine face expertiza? danesculiliana danesculiliana Cine constata trauma psihica suferita in urma unui accident de masina ? Am fost la INML, deoarece in urma unui accident de masina nu mai sunt \"om\", dar de ... (vezi toată discuția)
Medicina legala ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am o intrebare in urma unui accident victima a fost diagnosticata la spital cu escoriatii gamba stanga si contuzie cu escoriatii genunchi drept ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza certificat medico-legal eugennico eugennico In luna ianuarie am fost victima unei agresiuni(am fost lovit pe la spate in cap de mai multe ori cu o \"bâta de baseball),si am fost internat 15zile la ... (vezi toată discuția)