avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de ajutorul de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de ajutorul de somaj?

Buna ziua, am si eu o intrebare , in urma cu 3 luni m-am angajat la o firma cu contract pe perioada determina de 3 luni, luna aceasta a expirat contractul si au hotarat sa nu il prelungeasca as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutorul de somaj, mentionez ca anul aceasta in luna iulie am terminat si facultatea.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: stely1986 , utilizator 15:52, 6 Octombrie 2010
multumesc mult pentru raspuns, insa in cazul in care societatea refuza sa imi elibereze adeverinta respectiva cum pot proceda?
1. Din Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Asadar daca vi se refuza eliberarea adeverintei faceti o sesizare la ITM (cu aceste articole in brate) sa aplice legea.
Va multumesc din tot sufletul pentru ajutor!O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Daca am lucrat pe perioada determinata (1 an), angajatorul nu este obligat sa-mi elibereze adeverinta pt somaj? Numai in cazul in care solicit ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a dat o adeverinta necesara pentru a beneficia de indemnizatie de somaj isa_i36 isa_i36 buna ziua, am fost angajata pe perioada determinata 6 luni si nu mi s-a mai prelungit contractul (inainte am mai lucrat la o alta firma timp de un an si ... (vezi toată discuția)
Lichidarea de la fostul loc de munca vood0o vood0o Buna seara, In data de 27 Septembri am fost notificat de catre angajator prin intermediul unui Executor Judecatoresc de incetarea contractului de munca din ... (vezi toată discuția)