avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor calcul varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor calcul varsta pensionare

La ce varsta poate sa iasa la pensie anticipat si normal, o persoana(femeie) cu 35 de ani vechime, dincare 5 ani grupa a II-a ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:40, 6 Octombrie 2010
1. Are logica pentru ca barbatii ies la pensie de limita de varsta la 65 de ani, esalonat, pana in 2015 iar femeile tot la 65 de ani dar asta se va intampla in anul 2030.
2. Conform noii legi a pensiilor care va intra in vigoare de la 01.01.2011, pentru o femeie nascuta in iunie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, cu stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
3. Asadar dvs. puteti iesi la pensie:
- de limita de varsta - la 60 de ani si 8 luni, daca aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani;
- anticipata - la 55 de ani si 8 luni, daca veti avea un stagiu efectiv de cotizare de 40 de ani si 8 luni;
- anticipata partiala - la 55 de ani si 8 luni, daca aveti stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 8 luni.
4. Cei 5 ani lucrati in grupa a II-a de munca nu va ajuta la reducerea varstei standard. Va trebuia minimum 6 ani pentru a se reduce varsta standard cu 1 an.
5. Femeile care s-au nascut incepand cu 01.01.1965 vor iesi la pensie de limita de varsta la 65 de ani - stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensiei mary50 mary50 In noa lege a pensiei,mamele ce au nascut si crescut mai multi copii,mai beneficiaza de a iesi mai repede la pensie?:( (vezi toată discuția)
Varsta pensionare predescudarie predescudarie cand ies la pensie sunt nascuta in iunie 1956, am lucrat din 1973 aprilie in grupa a doua de munca, 22 de ani, si as dori sa stiu cand as putea iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala ddena ddena Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca exista si daca se aplica PENSIA ANTICIPATA PARTIALA, pentru varsta de minim 55 de ani si minim 30 de ani ... (vezi toată discuția)