avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Expertiza psihiatrica in proces de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Expertiza psihiatrica in proces de divort

Buna ziua ,
In prezent sunt implicat intr-un proces de divort cu mai multe capete - incredintare minor 2 ani si partaj .
In actiunea introdusa de sotia mea - aceasta a precizat ca sunt bolnav psihic si ca am fost internat la spitalul 9 de la virsta de 24 ani in prezent am 35.
Instanta a facut deja doua adrese catre spital l-a care s0a raspuns ca nu am fost internat si ca nu figurez in evidentele lor .
Chiar si asa instanta a hotarit sa trimita din nou la clinica Medicover o adresa sa vada daca nu am fost tratat acolo - pe motivul ca inainte sa ma trimita la expertiza psihiatrica ceruta de avocata sotiei - trebuie sa stie precis aceasta prob .

Mentionez ca sotia mea lipseste de un 1 an de zile din tara si a fost la un tratament de dezintoxicare cu heroina in anglia .

Care este procedura legala pt care o instanta poate solicita expertiza mea psihiatrica fara nici o dovada in acest sens . Ea motiveaza ca vrea sa vada capacitatiile mele parentale - in prezent fetita se afla in ingrijirea mea si ancheta sociala a fost favorabila .

Ma puteti ajuta si pe mine va rog - in aceasta prob - in prezent ma reprezint singur la proces .


Multumesc anticipat,
Stefan
Cel mai recent răspuns: anacross , utilizator 18:37, 28 Noiembrie 2010
Care este pertinenta acestei probe ?Ati cerut incredintarea minorilor spre crestere si educare?

Probati cu martori , inscrisuri si interogatoriu ca nu suferiti de nicio boala mentala.

buna ziua ,
da am cerut incredintarea minorei - problema este ca confrom - Legea 487/2002, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice - articolul

precizeaza foarte clar
Art. 14
(1) In evaluarea sanatatii mintale medicul psihiatru nu ia in considerare criteriile neclinice, cum sunt: cele politice, economice, sociale, rasiale si religioase, conflictele familiale sau profesionale ori nonconformismul fata de valorile morale, sociale, culturale, politice sau religioase, dominante in societate.
(2) Faptul ca o persoana a fost ingrijita ori spitalizata in trecut nu justifica un diagnostic prezent sau viitor de tulburare psihica.

atit timp cit fetita este acum in ingrijirea mea - ancheta sociala nu a prezentat nici o problema legata de acest sens - cum poate instanta de la sine sa faca acest lucru

tot in respectiva lege se mentioneaza
Art. 17
Evaluarea sanatatii mintale in cadrul expertizei medico-legale psihiatrice se face in conformitate cu prevederile legale in vigoare.


aici nu prea am inteles care sunt prevederile legale in vigoare
In legea sanatatii mintale - articol 24 paragraf 2, gasesti stipulata exact pozitia si drepturile instantei in ceea ce priveste accesul la informatii privind o boala psihica.
Asadar, pe scurt, daca instanta cere informatii la o clinica/spital etc, le va primi in mod obligatoriu.
In cazul tau, este in primul rand in interesul minorului, si tu ar trebui sa fii mai mult decat de acord cu asta. daca te opui, atunci tot ce se intelege este ca ai ceva de ascuns. La fel si cu expertiza psihiatrica. pe care instanta o poate cere atat din antecedentele tale de boala precum si din simplul tau comportament inregistrat in fata instantei, in curte.
Daca sotia ta a utilizat droguri si a urmat un tratament de dezintoxicare la o clinica in strainatate, si asta a fost cu mai bine de un an in urma, atunci ea este foarte ok. Banuiesc ca ea nu se da in laturi de la o expertiza psihiatrica in ceea ce o priveste sau de la orice test de toxicologie, putand sa dovedeasca oricand ca este in stare perfecta. Inteleg ca acum deja si-a reluat serviciul aici , iar firma respectiva a trimis-o in delegatie in Anglia. Ceea ce inseamna ca este o persoana nu numai f sanatoasa, dar si capabila, asadar f putine sanse ca ea sa mai aiba acum o problema cu drogurile.
O simpla intrebare : de ce te feresti ata de mult de aceasta expertiza psihiatrica?Daca nu ai nimic de ascuns, si doresti binele minorului.
Ancheta sociala nu poate prezenta in rezultate nimic in legatura cu o eventuala boala psihica, decat daca tu , cel in cauza, iti dai acordul pentru. Daca nu, instantei ii ramane numai varianta cu trimitere adresa la clinica unde ai avut tratament, si apoi cu expertixa psihiatrica. Aici se iau in considerare si antecedente, daca exista. Depinde si de nivelul bolii, sunt boli care necesita tratament medicamentos toata viata. Dar chiar si asa, o expertiza psihiatrica se face in mod obiectiv, astefl incat ar trebui sa fii mai mult decat de acord , mai ales in cazul in care sustii ca esti acuzat pe nedrept de o boala psihica. La expertiza ai ocazia sa dovedesti ca esti perfect sanatos.
Instanta poate sa faca " de la sine acest lucru", dupa cum spui tu, daca au existat declaratii ale martorilor care sa conduca la evidenta unor tulburari psihice in ceea ce te priveste , precum si comportamentul tau inregistrat in fata Curtii.
Altfel, Legea sanatatii mintale protejeaza, diagnosticul fiind strict confidential,putand fi facut public doar cu acordul tau. Doar Instanta are caderea de a cere fisele de tratament de la o institutie, fara sa se tina seama de acordul persoanei in cauza.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
anacross, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protejarea datelor din fisa medicala abs2010 abs2010 Buna ziua , Am mai postat pe forum si astazi am vazut mesaj similar - eu sunt implicat intr-un proces de divort cu incredintare minor cu o instanta ... (vezi toată discuția)
Este aplicabilă o lege contradictorie? ContSters396991 ContSters396991 Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice prevede la Art. 14 că: ”(1) In evaluarea sanatatii mintale medicul psihiatru ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna instituţionalizarea unui bolnav psihic? Cosmina1234 Cosmina1234 Care sunt pasii de urmat pentru instituţionalizarea unui bolnav de schizofrenie, retard mintal, oligofrenie, care are aceasta recomandare de la medicul ... (vezi toată discuția)