avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua! Ma numesc Balint Petru si as dori si eu un raspuns cine ma poate ajuta.Am lucrat la mina 24 ani si 10 luni si in aprilie 2010 am fost trecut pe lista de disponibilizare,avind in vedere ca in decembrie 2010 fac 45 de ani pot iesi la pensie dupa noua lege a pensiilor? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 8 Octombrie 2010
Legea privind sistemul unitar de pensii intra in vigoare de la data de 01.01.2011. Veti iesi la pensie conform prevederilor Legii nr. 19/2000. Daca ati lucrat mai mult de 20 de ani in mina si in decembrie impliniti 45 de ani, cu cel putin 30 de zile inainte de a implini 45 de ani puteti sa depuneti dosarul pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
conform noii legi de pensionare se mai accepta pensionarile anticipate si care sunt conditiile. si pentru femei si pentru barbati.multumesc
@NICULIN

Da, potrivit legii privind sistemul unitar de pensii publice se vor acorda pensii anticipate si anticipate partiale cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

In mare, pensie anticipata se acorda persoanelor care au depasit stagiul complet de cotizare cu 8 ani iar pensie anticipata partiala persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare. Procentul de diminuare este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare in cazul pensiei anticipate partiale.

Mai jos puteti citi cele sase articole din legea privind sistemul unitar de pensii publice. Poate puneti si o intrebare concreta, nu se poate raspunde la modul general intrebarii dvs. fara a face referire si la toate articolele pe care le puteti citi mai jos.


SECŢIUNEA 2
Pensia anticipată
Art. 62. - (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârsta în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/ funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49. alin. (1) lit. a), b), c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.
Art. 63. - La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 62. alin. (1) nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 64. - (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu.
SECŢIUNEA 3
Pensia anticipată parţială
Art. 65. - (1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârsta în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/ funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49. alin.(1) lit. a), b), c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
Art. 66. - La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 65. alin. (1) nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 67. - (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65. alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1) se face din oficiu.

va multumesc pentru raspuns. intrebarea este urmatoarea: varsta standard de pensionare va ramane 63 ani pentru femei si 65 pentru barbati pentru urmatorii ani sau din 2030? anticipat ce ar insemna pentru o femeie care are acum 55 ani si un barbat care are 59 ani? va multumesc.
NICULIN a scris:
intrebarea este urmatoarea: varsta standard de pensionare va ramane 63 ani pentru femei si 65 pentru barbati pentru urmatorii ani sau din 2030?

Totul depinde de data nasterii. Legea a fost retrimisa Parlamentului pentru modificarea varstelor standard de pensionare in cazul doamnelor. Atingerea varstei standard de pensionare se realizeaza prin cresterea varstei standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa 5. Daca se modifica varsta standard la doamne, se va modifica si anexa 5. In cazul barbatilor, varsta standard de pensionare de 65 de ani se va atinge in martie 2015, in cazul femeilor varsta standard de pensionare de 63 de ani se va atinge in ianuarie 1965.
In cazul domnilor, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa 5 este aceeasi cu cea prevazuta in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001.
anticipat ce ar insemna pentru o femeie care are acum 55 ani si un barbat care are 59 ani? va multumesc.

Daca a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform Legii nr. 19/2000 doamna indeplineste in prezent conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala. In privinta conditiilor prevazute de legea privind sistemul unitar de pensii publice, reveniti dupa ce legea a fost modificata si precizati data nasterii si stagiul realizat.

Domnul poate beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani, daca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua,spuneti-mi va rog care este stagiul minim de cotizare ... maryag maryag Buna ziua,spuneti-mi va rog care este stagiul minim de cotizare pentru o persoana care dorește să se pensioneze la cerere la vârsta de 58de ani și ... (vezi toată discuția)
Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)