avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract locuinta

Buna seara!
Vreau sa cumpar un apartament nou cu "prima casa". Proprietarul imobilului are acte pentru teren si constructie, dar nu are dezmembrarea pe fiecare apartament. Insista sa semnam antecontractul inainte de a primi cadastrul, intabularea, extrasul de carte funciara pe fiecare apartament.
1. Este ok din punct de vedere juridic sa semnez un antecontract pentru un apartament avand in vedere ca nu are aceste acte (teoretic toate apartamentele din bloc seamana si ar putea sa imi dea apoi pe oricare).
2. Cine face solicitarea de extras carte funciara pt. informare, eu sau vanzatorul? Daca nu are acte pt fiecare apartament, nu cred ca pot face eu cerere pentru extras c.f.
3. Ce acte sunt necesare la semnarea antecontractului pt un apartament nou?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: clubbero1 , utilizator 19:38, 7 Octombrie 2010
eu va sugerez sa faca dezmembrarea, sa intabuleze fiecare apartament si apoi sa faceti antecontract.
Buna seara,

Din punct de vedere legal si practic este bine sa semnati antecontractul cu proprietarul apartamentului avand in vedere ca acest antecontract are natura juridica a unei promisiuni bilaterale de vanzare, respectiv, de cumparare a apartamentului.
Prin acest antecontract nu se transmite proprietatea sau alte atribute ale proprietatii ci creeaza in sarcina partilor obligatia de a perfecta actul de vanzare cumparare la o data ulterioara stabilita de comun acord.
De obicei se trece in antecontract clauza de razgandire sau de dezicere care prevede ca vamzatorul, in cazul in care se rezgandeste si nu mai doresate sa semneze actul la data stabilita , va plati dublul arvunei primite la semnarea antecontractului iar cumparatorul va pierde avansul dat daca, de asemenea, se razgandeste.
Mare atentie la bonitatea vanzatorului, la actele de proprietate precum si la termenele stabilite pentru semnarea actului autentic de vanzare cumparare la notariat.
Toate actele de inscriere in CF, obtinerea numarului cadastral , etc. sunt in sarcina vanzatorului.
Tot aceste este obligat sa efectueze inscrierea pe rol a apartamentului astfel dezmembrat din condominiu si sa prezinte un certificat fiscal privitor la plata impozitelor aferente apartamentului.
Extrasul CF , pentru vanzare este solicitat de notar inainte de data stabilita pentru semnarea actului.
Extrasul CF pt vanzare este valabil 24 de ore iar in aceasta perioada apartamentul este indisponibilizat si nu poate fi instarinat altcuiva.

Succes.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Ma interesa in principal sa evit urmatoarea situatie: sa semnez antecontractul, sa dau avansul de 3000 de euro, dupa care sa constat ca apartamentul respectiv are sarcini sau ca l-a vandut altcuiva (presupunand ca daca nu are cadastru si intabulare pe fiecare apartament, nu pot trece antecontractul in cartea funciara ca sarcina). Cred ca riscul de a pierde avansul este destul de mare, mai ales ca imi impune si biroul notarial. Asa ca mai bine astept sa faca toate actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Extras carte funciara cu promisiunea de vanzare alexandra_d alexandra_d Buna ziua, Am pus ochii pe un teren cu o casuta inafara Bucurestiului,chiar daca proprietarul nu avea inca toate actele(dezmembrare, cadastru, extras carte ... (vezi toată discuția)
Antecontract notar alexandrasorina alexandrasorina Mâine urmează să încheiem la notar antecontractul cumpărării unui apartament. La ce aspecte ar trebui să fim atenţi? Ce ar trebui să verificăm şi ... (vezi toată discuția)