avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri stabilite prin ccm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri stabilite prin ccm

buna ziua ,
am si eu o intrebare: o insitutie publica finantata integral din venituri proprii poate acorda pein CCM sporuri si premii pentru care nu exista prevederi legale (ex. spor de complexitate si pentru ate persoane, altele decat CFP si auditor, prima de paste, prima de craciun) avand in vedere prevederile art. 3 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010
Cel mai recent răspuns: liviu1978 , utilizator 06:35, 13 Octombrie 2010
Poi, cum sa se acorde daca nu exista prevederi legale?
Daca ar exist macar un a.c.m. sau/si c.c.m. la nivel de unitate ar fi ok, pana la expirarea lui. Parca asa scrie in L.330/2009...
tocmai asta e ideea ca aceste drepturi sunt stabilite prin CCM si sunt prevazute in CIM. Problema e daca unitatea (institutie pubica) avea dreptul de a acorda aceste drepturi salariatilor daca art. 3 din CCM la niv national prevede ca institutiile publice pot avea CCM dar prin acestea nu se pot negocia cauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale
La încheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
asta inseamna ca pot acorda soferului unei institutii publice spor de complexitate de 25%? nu cred .....
Daca salariile sunt stabilite conform legii 330, nu puteti da nici un spor in plus, pentru ca riscati sa dati banii inapoi: zice pe undeva prin legea 330 si OUG 1/2010 ca drepturile de natura salariala se stabilesc doar prin legea 330, prin ccm-uri fiind interzisa acordarea unor sporuri care nu se regasesc in lege...:
OUG 1/2010, Art. 10
In conformitate cu prevederile art. 30 din Legeacadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.

Alte discuții în legătură

Acordare sporuri Lupes Fenina Lupes Fenina As dori sa stiu daca se mai acorda sporul de biblioteca, conform Hotararii Nr.3/25 iunie 2009 ?! Multumesc! (vezi toată discuția)
Contract colectiv Mainerici  Ctin Mainerici Ctin prin contractul colctiv de munca 2007 -2009 pe ram asistenta sociala nr 591/26.11 2007 emitent ministerul muncii s au acordat anumite sporuri,acestea au fost ... (vezi toată discuția)
Ce se aplica in haosul legislativ din invatamant ? arhontele arhontele Legea 330/2009 a abrogat mai multe articole si Statutul personalului didactic .De exemplu,a fost scos din vigoare art.50(12) -\"Personalul didactic beneficiaza ... (vezi toată discuția)