avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Adevar si minciuna
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Adevar si minciuna

“Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros)

Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: “adevarul elibereaza”; altii, din contra: “adevarul nu elibereaza”… Dar toti mintim – mai mult sau mai putin…

Minciunile sunt de mai multe “tipuri” - vorbeste lumea: ocazionale, din necesitate, compensatorii, prin omisiune, mitomanie… Pana la urma toate “tipurile” sunt scuzabile… Oare?
De fapt, minciunile sunt de doua feluri: cele care au fost descoperite si cele care nu… :)

Unii afirma ca mint pentru a proteja… sensibilitatea celuilalt / celorlalti… Nu se mint, oare, in acest fel si pe ei?
Altii mint pentru a obtine ceva… Altii ascund adevarul doar pentru a nu spune… ceea ce (cred ei) nu le place altora sa auda sau ceea ce nu vor sa stie si altii… Iar altii mint pentru ca numai astfel pot fi “interesanti” in ochii celorlalti…

Oricare “tip” de minciuna, insa, cred ca “aduce dupa ea” un sir luuung de alte minciuni…

Cum sa raspunzi “M-am cam plictisit” (daca asa a fost) - unei persoane care te intreaba “Te-ai simtit bine in compania mea?” Adevarul este ca cine pune o intrebare trebuie sa isi asume rapsunsul… Dar si cel care raspunde…
Daca te-ai plictisit si spui ca te-ai simtit bine risti sa fii, din nou, invitat – si in acest caz e posibil sa inceapa un sir de minciuni…

O lume fara minciuna nu poate exista - e o certitudine. Ma intreb, insa, cum ar fi daca nu as spune nici cea ma mica minciuna… Banuiesc ca as fi… “excomunicata”.

V-ati imaginat vreodata in postura de a spune adevarul si numai adevarul, in orice situatie?
Este greu sa spui adevarul in 100 % din cazuri...
Dar...o poti face in 95% din acestea...
Mie imi place sa spun adevarul...dar nu o poti face chiar intotdeauna intrucat ai avea numai dusmani...100 %...
De la Aristotel incoace, s-au emis nenumarate teorii despre adevar, pragmatice, metafizice, deflationiste, nu suntem noi in masura sa le discutam acum, dar eu respect adevarul atat de mult incat prefer sa nu il rostesc de cele mai multe ori.
Prefer sa ma abtin:)

Mai bine un adevar nespus decat o minciuna rostita.
Interesant subiect :)

E adevarat ca uneori minciuna devine necesara.Depinde de scopul pentru care esti nevoit sa o faci.Depinde de asemenea si de abilitatea celui caruia ii servesti minciuna. E atat de mare arta sa stii sa minti ..credibil.
Eu am descoperit ca nu pot fi mintita.Poate vi se pare ca ma supraestimez, dar nu e asa.Minciunile acelea , sa le spun uzuale...nu tin deloc. Daca de exemplu cunosti indeajuns persoana, autoare a minciunii, daca mai esti si un psiholog bunicel, daca poti face unele conexiuni intre fapte, interese potentiale..etc, te poti prinde usor.
Unii mint cu mult ,,sange rece".Si sunt chiar siguri de reusita.Te prinzi insa daca ii privesti, in momentul in care in care ti se releva minciunica.Ei nu te pot privi in ochi...unii , mai cu constiinta, daca ii intrebi,,sigur asa a fost"? incep sa ezite...o mai dreg..mustacesc...
e bine sa fii circumspect.Oricand.Lumea e plina de mincinosi..cu cat interesele unei societati cum e cea in care traim, devin mai mari...oamenii sunt nevoiti sa lucreze mana in mana chiar si cu minciuna.
Dintre toate tipurile de minciuni, cea pe care o detest eu personal, si mai ales, nu o inteleg, este mitomania.Un fel de a minti gratuit, doar pentru ca ai ceva..zice-se patologic.Ca ai tot felul de scenarii in cap, si inventezi sau modifici realitatea...am intalnit cateva asemenea specimene...e absolut dureros sa vezi asa ceva.Oameni pe care , desi stai in fata lor, refuzi sa ii asculti, doar pentru ca nu stii daca macar 3 cuvinte exprima adevarul.
Canva, mama mea ma sfatuiasa nu mint decat daca ma voi afla in fata unor situatii in care voi fi nevoita sa ma apar, pentru a nu mi se intampla ceva rau.I-am urmat sfatul si drept urmare , stiu ca nu ma pot cataloga drept o mincionoasa, dimpotriva, sunt o aparatoare a adevarului, detest minciuna asa cum detest cele mai oripilante lucruri ale umanitatii. Si nu iert minciuna , decat daca, asa cum inteleg si eu sa fac, e pentru a te apara. :)
Am sa ma rezum la a face o singura afirmatie de care sunt sigur ca nu este minciuna:
Mama mincinosilor,ca de altfel, si cea a tampitilor,raman mereu insarcinate
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
V-ati imaginat vreodata in postura de a spune adevarul si numai adevarul, in orice situatie?


Da, mi-am imaginat. Si ce relevanta are daca mi-am imaginat.

Stii bancul cu "Vise... taică... vise..."

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Despre minciuna stelarman stelarman Stim ca domnii avocati sunt mai buni ;nu-i o rusine sunt mai buni ca sunt barbati si noi toti ...mintim mai bine. unei ... (vezi toată discuția)
Juramantul martorului Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Jur/ma oblig ca voi spune ADEVARUL [/b](?) ... Hopa! Care dintre multiplele teorii ale adevarului se aplica aici ? Adevarul privit ca o corespondenta intre ... (vezi toată discuția)
Educati pentru a deveni buni mincinosi Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [quot]We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to ... (vezi toată discuția)