avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributia la sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributia la sanatate

am un if unde eu detin 70% din actiuni,sotul 20% iar baiatul 10% as dori sa stiu cum se va face calculul contributiei la sanatate,mentionez ca nu realizam venituri mai mari decat salarul minim pe economie,veniturile lunare sunt f mici
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 18:55, 11 Octombrie 2010
5.5 din venituri(pentru fiecare).
daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

In concluzie, daca obtineti si alte venituri pentru care platiti contributia la sanatate ( salariu, pensie, etc) atunci veti plati 5.5 aplicat la venitul efectiv.
Daca veniturile din AF sunt sungurele venituri, veti plati 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 5,5% * 600 = 33 lei/luna ( pentru fiecare )
Art. 257 din Legea nr. 95/2006, "Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
b. veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;;)
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Pisi Mia, utilizator
am 2 observatii:
1. parca procentul este de 6,5%
2. daca veniturile din AF sunt singurele venituri, se plateste procentul din venitul minim doar daca veniturile sunt sub salariul minim; daca se obtin venituri nete de 1000000lei de ex., procentul se aplica la aceasta suma! exact cum spune Pisi Mia.
1. Discutia e mai ampla in privinta procentului.
Conform legii 95/2006 actualizata, procentul este de 5.5%. Conform legilor publicate in monitorul oficial ar reiesi ca procentul este de 6,5%. In practica s-a platit dupa ambele variante, si 5,5 si 6,5.
Atat timp cat, chiar pe site-ul CASMB [ link extern ]
, se spune ca procentul este de 5,5, putem sa luam de buna aceasta varianta.
La urma urmei ei incaseaza banii, degeaba vrei tu sa platesti 6,5 daca ei iti calculeaza si incaseaza 5,5 %.

2. Eu n-am zis cum "se plateste" am zis cum "va plati" @eleonor care a pus intrebarea.
Conform intrebarii "nu realizeaza venituri mai mari decat salarul minim pe economie"
deci concret va plati cum am spus, 5.5 din salariul minim pe economie.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
de acord cu pct.2 - nu am fost f.atent la datele initiale, iar procentul e intradevar 5,5%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Pfa -sanatate ellena1003 ellena1003 de ce sunt obligata sa platesc sanatatea avand un pfa deschis daca eu am facut in acel an doar 154 de roni?obligata in sensul ca trebuie sa platesc mult mai ... (vezi toată discuția)
Asigurarile de sanatate pentru pfa albertinii albertinii Referitor la plata contributiei la asigurarile de sanatate in cazul in care detii PFA dar in acelasi timp esti si angajat cu un contract de munca la un ... (vezi toată discuția)