avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata asigurarii de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata asigurarii de sanatate

Sotia mea are varsta de 43 ani.Timp de 2 ani a avut un contract de conventie civila, din octombrie 2007 pana in octombrie 2009. Pana in decembrie 2007 a avut si CIM, dupa care si-a dat demisia in vederea efectuarii de studii superioare la zi.
In aceasta vara a absolvit studiile superioare.
In luna august 2010 a mers la casa de sanatate judeteana in vederea inscrierii ca si coasigurat, eu sunt somer din iunie 2010.
I s-a cerut achitarea asigurarii de sanatate incepand din momentul demisiei din CIM, decembrie 2007, si pana la momentul incetarii contractului de conventie civila, octombrie 2009.

In perioada decembrie 2007-octombrie 2009 a realizat venit doar din contractul de conventie civila, impozitul pe venit a fost stopat la sursa, si se pare ca ar fi trebuit sa fie platita si asigurarea de sanatate, dupa cum spun cei de la casa de asigurari de sanatate. In perioada respectiva, conform legislatiei de la acea data, nu se cerea plata asigurarii de sanatate.

Tinand cont ca toate veniturile realizate au fost supuse impozitarii si taxarilor in vigoare la data realizarii respectivelor venituri, e corect ca sa se calculeze si sa se ceara plata asigurarii pe sanatate pentru perioada decembrie 2007-octombrie 2009?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:04, 12 Octombrie 2010
e corect sau nu asta este.la conventiile civila nu platea angajatorul asigurarea de sanatate. si sotul meu a lucrat cu conventie civila, s-a imbolnavit de TBC si nu i-a platit si nici dat nimeni concediu medical desi a stat 7 luni acasa!
Tot datorita neplatii asigurarii de sanatate!
dupa mine daca acum are CIM poate sa nu mai plateasca din urma.
Nu este asa. Daca pe perioada cat a lucrat doar cu conventie civila NU a avut si un alt contract individual de munca (unde sa i se retina CASS) si de asemenea nu a mers sa incheie contract tip 2 la Casa de Asigurari de Sanatate (cel pt. activitati independente) este bun de plata. Doar in cazul in care conventia civila se derula in paralel cu un CIM, nu avea aceasta obligatie!

deci...trebuie sa plateasca din urma....
europencil a scris:

Tinand cont ca toate veniturile realizate au fost supuse impozitarii si taxarilor in vigoare la data realizarii respectivelor venituri, e corect ca sa se calculeze si sa se ceara plata asigurarii pe sanatate pentru perioada decembrie 2007-octombrie 2009?

Tocmai, ca nu e adevarat. Nu s-a platit contributia la sanatate pentru veniturile obtinute in baza conventiei civile.

alexchiciu a scris:

Doar in cazul in care conventia civila se derula in paralel cu un CIM, nu avea aceasta obligatie!

Pe ce articole de lege va bazati cand spuneti asa ceva. Va rog argumente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii mamina mamina As dori sa stiu ce taxe se platesc la stat pentru salariile administratorului , presedintelui si femeia de serviciu. Se intocmeste decl.100 ca la orice ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul cas marius0023 marius0023 In decembrie 2010 am infiintat un PFA,iar in momentul cand am mers la CAS sa ma interesez ce si cum treb sa platesc mi-au comunicat in mai multe randuri ca e ... (vezi toată discuția)