Buna ziua.
Am primit de la un furnizor intracomunitar o nota de debit. E prima data cand intalnesc un astfel de document si nu stiu cum sa il inregistrez in contabilitate. Mentionez ca in afara de denumire contine aceleasi elemente ca si o factura a aceluiasi partener, inclusiv denumirea marfurilor, cantitatea, pretul unitar si valoarea.
Daca cineva ma poate ajuta, va multumesc.
Daca va luati dupa ce au inscris ei in factura inseamna ca pe prima factura nu v-au trecut toate bunurile (cantitatea) vandute, si acum regleaza, atunci o veti lua ca o factura de bunuri, nu a fost mai mare cantitatea receptionata decat cea facturata? Nu v-au atras atentia cei de la gestiune? Daca e factura de bunuri trebuie prinsa in 390 si facuta taxare inversa la inregistrare. Stiu ca e ciudat, dar dincolo se practica aceste note de debit...
Asa m-am gandit si eu ca nu au fost trimise toate bunurile, dar gestionarul cand a facut receptia nu a constatat diferente pentru ca inregistrarile din nir sunt intocmai cantitativ cu cele din factura. si mai exista un element important : CMR-ul, care contine cantitatea din ultima factura+greutatea paletilor. Nu stiu cum se intocmeste acest CMR, se mai cantareste o data marfa undeva sau e declarata cantitatea de furnizorul meu, care poate a gresit si a trimis mai multa marfa decat trebuia?? Fiind mii de kg incep sa ma intreb daca gestionarul meu a stat sa cantareasca toata cantitatea primita si nu doar a trecut in nir ceea ce a vazut in factura... Oricum nu mai pot verifica asta deoarece am achizitionat materii prime si le-am bagat deja in productie... Daca declar cantitate in minus in factura initiala,refac nirul si sa inregistrez nota de debit totusi nu rezolv nimic pentru ca eu trebuie sa platesc ambele sume furnizorului, si cea din factura si cea din nota de debit..... ceva nu se leaga....
Pai normal daca ei au constat ca v-au facturat mai putina marfa, prin nota de debit isi regleaza creanta catre d-voastra (datoria d-voastra catre ei), deci la factura initiala se mai aduaga o suma omisa prin nefacturarea intregii cantitati, asta daca consideram ca partenerii sunt de bunacredinta. Stiu ca nu vi se pare logic deoarce in practica romaneasca se storneaza factura gresita si se emite una noua, dar dincolo nu e asa (sunt cumva italieni furnizori?) Ar fi bine sa vorbiti cu gestionarul sa va zica exact ce a facut la receptia marfii, normal ar fi fost sa fie gestiunea mai mare decat contabilitatea, iar nota de debit corecta aceasta diferenta.
partenerii sunt de bunacredinta- germani, ne sunt parteneri de foarte multi ani.
In regula, acum stiu ce o sa fac, inregistrez nota si cantitativ si valoric, dar daca la control o sa se vada CMR-ul in care e trecuta o cantitate, iar daca adun cantitatile din cele 2 documente (fact si debit note) rezulta mai mult decat e in CMR, ce explicatie dau?
Va multumesc.