Buna ziua! M-am uitat si eu pe niste site-uri ce prezinta situatiile firmelor, si nu inteleg o chestiune.... multe inregistrau profit mai mic decat datorii si chiar si asa firmele "vietuiau" timp de cativa ani... :O
Cum este posibil asa ceva? Nu se platesc datoriile din profit? Sau ceva imi scapa ? Or mai fi existand alte surse de venituri decat din profitul firmei??
Profitul unei firme se calculeaza ca diferenta intre venituri si cheltuieli.
Sunt considerate venituri facturile emise de firma respectiva, chiar daca aceste facturi nu sunt incasate.
Sunt considerate cheltuieli toate facturile primite de firma, chiar daca aceste facturi nu sunt platite.
Exemplu:
Firma emite in luna decembrie 2010 o factura in valoare de 10.000 lei. Factura este incasata in ianuarie 2011.
Tot in decembrie 2010, firma este beneficiara unui serviciu, pentru care primeste o factura in valoare de 8.000 lei. Factura o plateste in ianuarie 2011.
La sfarsitul anului 2010, firma inregistreaza un profit in valoare de 2.000 lei (10.000 - 8.000). In schimb, firma duce lipsa de lichiditati.
Aceasta este contabilitatea in Romania. Este contabilitate de angajamente, copiata in mare parte dupa modelul francez.
Cam stiam si eu lucrul acesta dar pe site-uri ce se arata atunci ...? Doar situatia dintr-o perioada mai slaba a unei firme, in care are cheltuieli mai mari decat venituri cu toate ca acesta situatie se redreseaza intr-o alta perioada a anului despre care nu se vorbeste?
In general pe site-uri (cred ca vorbiti de site-ul MFP), este prezentata situatia firmei asa cum apare ea in bilantul incheiat la 31 decembrie. O analiza financiara, stabilirea diagnosticului financiar al unei firme se face pornind de la datele cuprinse in bilantul contabil anual. Pe site-uri sunt prezentati cei mai importanti indicatori din bilantul contabil.
Situatia se poate redresa sau nu se poate redresa.
Creantele pot fi incasate, datoriile pot fi platite, in alta perioada a anului, dar se poate intampla ca firma sa nu poata incasa creantele sau sa nu isi poata plati datoriile din diverse motive.
Performanta sau neperformanta unei firme se analizeaza pe parcursul a cel putin 2 ani (recomandabil chiar 3), pe baza bilanturilor anuale din anii respectivi (si nu numai).