avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Microintreprindere - Cumparare/Vanzare Actiunii Piata ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Microintreprindere - Cumparare/Vanzare Actiunii Piata de Capital printr-un broker Extern

Buna ziua,

Doresc sa infintez o mictrointreprindere prin care sa tranzactionez actiunii pe piata de capital la nivel mondial prin intermediul unui Broker strain.

As dori sa aflu daca urmatorul rationament este corect:

Investitie initiala transferata catre broker 10.000 euro din contul firmei.

In decursul a doua luni, rulajul in acel cont de investitii deschis atinge pragul de 200.000 euro , rezultand un profit de 5000 euro . Profit care este transferat in contul Firmei prin transfer bancar.

And invedere regimul de microintreprindere, impozitul de 1% va fi aplicat la acest profit/venit de 5000 euro ..sau va fi analizata toata perioada in care au fost realizate tranzactiile luand in calcul toate incasariile din contul de broker. Ma refer la :

Cumparare 10.000 euro investitie in Actiunii la pret 1 euro = 10.000 actiunii

Vanzare 10.000 Actiunii la valoarea de 1.2 euro =12.000 euro - Venit care va fi impozit este suma de 12.000 euro sau doar cei 2000 euro care sunt chiar profitul din aceasta tranzactie.

Sper sa fiu inteles :)

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Th.c1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: claonic , utilizator 21:46, 7 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Ca principiu, o microintreprindere plateste impozit pe venit 1% (daca are salariat cu 8 ore) sau 3% (fara salariat). Baza de calcul o reprezinta practic valoarea facturilor emise (plus a altor venituri din dobanzi, comisioane, venituri din schimb valutar etc) .

In cazul dvs baza este constituita din câştigul rezultat din vânzarea investițiilor pe termen scurt la un preț de cesiune mai mare decât valoarea contabilă.



Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Constantin Vera, Contabil
Dar de ce nu faceti asta pe persoana fizica caci este mai simplu in loc de a va infiinta un srl?
Buna ziua. In primul rand vreau sa va multumesc pt timpul acordat.

Am luat si aceasta varianta in calcul, dar atunci ar fi 10% din venit/profit , la care se adauga CASS-ul 10%, la salariul minim pe un an , adica aprox 2280lei cred, fiind deja angajat.

In varianta de SRL ar fi atuncei cei 1% din venit/profit, adica efectiv din castig - daca am inteles bine raspunsul Doamnei Constantin, iar apoi 5% dividende plus acesti 2280lei pt CASS.

In plus firma va avea si cheltuielii care vor reduce baza pe calcul pt dividende.

Per total consider ca avand un SRL ar fi un avantaj de 5% fata de a desfasura activitatea ca o persona fizica.
Pt Doamna Constantin: Va multumesc pt raspuns.

Sa am un raspuns clar, pe intelesul meu, voi plati 1% din profitul realizat in urma vanzarii unor actiunii ?

Achizitie 10.000 actiunii la valoarea 1 euro
Vanzare 10.000 actiuni la valoare 1.2 euro
Rezulta un castig/profit de 2000 euro , la care se va aplica 1%.. adica 20 euro.

Corect?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2018
Th.c1976, utilizator
Da este corect. Se mai adauga si taxe de 781 lei la un contract de munca full time, ptr a plati 1% la castig ( profit) si nu 3%

Exemplu de calcul (se observa ca in contul 764 este evidentiat doar profitul, nu intreaga incasare):

Societatea Y a cumparat 1000 de actiuni de la o entitate terta la pretul de 1,4 lei/bucata in scopuri speculative. Ulterior entitatea vinde 900 actiuni la pretul de 1,6 lei/bucata iar 100 de actiuni la 1,3 lei/bucata. Tranzactiile au fost efectuate prin banca.

a. Achizitionarea actiunilor:

5081 = 5092 1400 lei

b. Vanzarea a 900 de actiuni la pretul de 1,6 lei/bucata:

5121 = % 1440 lei

5081 1260 lei

7642 180 lei


Ar mai fi un aspect de analizat, ref la factura de comision emisa de un broker extern UE/non UE. Posibil sa va trebuiasca un cod normal/ special de tva ptr operatiuni intracomunitare si sa platiti efectiv tva ul aferent facturii de comision primite.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2018
Constantin Vera, Contabil

Alte discuții în legătură

Care sunt diferentele intre pf si pj la investitiile pe pietele de capital ? Andrei Bledea Andrei Bledea Buna ziua. As dori sa va intreb care este diferenta pe parte investitionala, vorbim punctual de BVB, intre a investi ca persoana fizica sau ca persoana ... (vezi toată discuția)
Impozitare dividende bursa gcazaciuc gcazaciuc Buna ziua, Sunt incepator in domeniul investiilor pe bursa si nu am gasit un raspuns la urmatoare intrebare: Am investit anul trecut o suma de bani in ... (vezi toată discuția)
Investitii la bvb prin srl thetycoon thetycoon Buna seara, Am o suma de bani pe care as dori sa o investesc pe piata de capital. Cum e mai bine, sa am srl sau persoana fizica din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)