avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea ajutorului de inmormintare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea ajutorului de inmormintare

mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:35, 16 Octombrie 2010
Da,ajutorul de inmormantare il ridicati de la serviciul specializat din cadrul primariei
Dar dvs. sunteti angajat sau pensionar (asigurat)?
Sau altcineva apropiat din familie?
Art. 127. din Legea 19/2002 a pensiilor
- (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din
cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
Art. 128. - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite.
Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare! sofia1975 sofia1975 o persoana este salariat al unei societati cu un sindicat puternic.Are o\\" relatie\\" de 10 ani ,un copil impreuna dar nu au oficializat relatia ... (vezi toată discuția)
Firma proprie si ajutor de deces pentru tata MariutaPetrovan MariutaPetrovan Buna..Daca sotului i-a decedat tatal si el are o firma proprie si plateste asigurare de sanatate si pentru pensie mai primeste ajutor de inmormantare pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare ContSters119266 ContSters119266 va rog sa imi spuneti : 1. Toata lumea primeste ajutorul de inmormantare? Adica in cazul in care cel decedat a fost angajat cu acte la o firma particulara, ... (vezi toată discuția)