avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lichidare fara consens
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lichidare fara consens

Se poate initia lichidarea unei societati fara acordul tuturor asociatilor (ponderea este 50-50) Asociatul care s-ar opune este si administrator unic. In aceasta calitate ar putea bloca demersul ?
Firma are datorii restante la stat, dar curente, nu ''istorice''. Are situatia contabila si raportarile la zi, efectuate de o firma de expertizare si contabilitate.
Are si datorii furnizori, are credit in derulare, are debit la clienti. Functioneaza, dar in regim de criza.
Exista si alta modalitate de-a iesi dintr-o firma in care ai ramas captiv, nu controlezi nimic, nu decizi nimic, inafara cesionarii partilor (nu doreste sa le preia) sau a vinzarii (nu sunt cumparatori) ?
Care ar fi pasii de urmat pentru cel care cere lichidarea ?
Multumesc pentru un eventual raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
SVD, utilizator
Cel mai recent răspuns: SVD , utilizator 22:37, 17 Octombrie 2010
Puteti deschide o actiune in instanta pentru obligarea celuilalt asociat sa preia partile sociale ale dvs. si astfel puteti iesi din firma.
Multumesc frumos.
Introduceti actiune in retragere a asociatului la Tribunal (conf. art. 226, alin 1, lit.c din Legea 31/ 1990)
Competenta teritoriala apartine instantei locului unde societatea isi are sediul social.

Legea prevede ca asociatul se poate retrage numai pentru motive temeinic justificate, cum ar fi: neintelegeri grave intre asociati, repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, etc.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
Puteti deschide o actiune in instanta pentru obligarea celuilalt asociat sa preia partile sociale ale dvs. si astfel puteti iesi din firma.


O asemenea actiune este imposibila. Nimeni nu poate fi obligat sa achizitioneze actiunile/partile sociale altei persoane. Este principiul libertatii contractuale, stipulat in constitutie.

Dar puteti, intr-adevar, sa solicitati retragerea din societate, pentru motive temeinice.
Dar pentru a avea aceste motive temeinice, trebuie sa convocati in scris adunarea generala si sa solicitati dizolvarea si lichidarea societatii pentru imposibilitatea desfasurarii activitatii, sau pentru alte motive.

Daca asociatul nu va fi de acord in mai multe din punctele puse in dezbatere... atunci incheiati un proces verbal in care consemnati aceste chestiuni.

Procesul verbal va putea fi folosit ca proba in instanta pentru a dovedi neintelegerile grave.

Puteti cere retragerea si plata partii procentuale din activul net al firmei.

Daca asociatul nu va fi de acord cu retragerea, atunci judecatorul nu va putea lua decit o singura decizie: dizolvarea societatii si lichidarea acesteia.

Adica, rezultatul va fi acelasi.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
SVD, utilizator

Alte discuții în legătură

Motiv retragere asociat srl ContSters136267 ContSters136267 Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)