avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lichidare fara consens
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lichidare fara consens

Se poate initia lichidarea unei societati fara acordul tuturor asociatilor (ponderea este 50-50) Asociatul care s-ar opune este si administrator unic. In aceasta calitate ar putea bloca demersul ?
Firma are datorii restante la stat, dar curente, nu ''istorice''. Are situatia contabila si raportarile la zi, efectuate de o firma de expertizare si contabilitate.
Are si datorii furnizori, are credit in derulare, are debit la clienti. Functioneaza, dar in regim de criza.
Exista si alta modalitate de-a iesi dintr-o firma in care ai ramas captiv, nu controlezi nimic, nu decizi nimic, inafara cesionarii partilor (nu doreste sa le preia) sau a vinzarii (nu sunt cumparatori) ?
Care ar fi pasii de urmat pentru cel care cere lichidarea ?
Multumesc pentru un eventual raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
SVD, utilizator
Cel mai recent răspuns: SVD , utilizator 22:37, 17 Octombrie 2010
Multumesc mult tuturor celor care mi-au raspuns. Presupuneam ca nu pot actiona unilateral, pentru lichidare. Ar putea fi de acord cu retragerea, cu preluarea partilor, dar in conditiile lui, ceea ce intr-un anume context (este si sot), nu mi-ar conveni mie. Si-a exprimat disponibilitatea sa le preia, urmind ca, in masura posibilitatilor (!!!) sa achite ce poate, cind poate (promisiuni verbale), daca poate... Pe de alta parte m-a anuntat ca-mi desface contractul de munca (amindoi suntem si salariati). Aceasta ultima decizie m-a facut sa ma gindesc la lichidare. Nu mai e nevoie sa spun ca a ''tinut'' firma pe pierdere intr-un interval indelungat si prealabil declansarii crizei. Despre activul net al firmei...numai de bine, in aceste conditii ! Multumesc tuturor pentru amabilitate si raspunsuri. Multumesc pentru orice completari de ajutor, in situatia data.
Cred ca mai corect ar fi trebuit sa spun ca, avind in vedere ca nu este dispus sa dea decit promisiuni pe acele parti sociale, ma forteaza intr-un context mai complex sa ma retrag oricum (pt a scapa de responsabilitatea unor decizii luate unilateral), desfacindu-mi si contractul de munca, pregatindu-se sa schimbe sediul, spatiul de lucru si avind in buletin o adresa la care nu locuieste. Deci, va fi de negasit ! Teama ca voi raspunde pt deciziile lui, oricind in viitor, ma determina sa doresc inchiderea acestei firme.
AGA ar putea consemna acceptul lui de-a ma retrage. Nu asta vreau, ci inchiderea firmei. Stiu ca va fi de acord cu retragerea mea. In aceasta situatie, instanta nu va decide dizolvarea si lichidarea...deci... n-am reusit nimic. :((
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
SVD, utilizator
ceea ce intr-un anume context (este si sot)


Cesiunea părţilor sociale între soţi este ilegală.
Un astfel de act este lovit de nulitate absolută.
Acţiunea în anulare a cesiunii este imprescriptibilă. (adică o poate anula oricine şi după 100 de ani)

(Inalta Curte de Casatie si Justitie Sectia comerciala decizia nr.1367 din 8 aprilie 2008)

Dar registrul le înregistrează fără să-şi bată capul că sunt lovite de nulitate.

Deci nu puteţi vinde soţului. (Sau îi vindeţi... îi luaţi banii... şi apoi luaţi părţile sociale înapoi, pentru că oricum contractul este nul =D> )

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Aceasta chiar este o veste...trasnet ! :)...Pare-se ca varianta, desi favorabila oricui, nu mi se potriveste ...
Ramine tot preocuparea de-a cere inchiderea acestei firme, daca exista vreo modalitate.
Multumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
SVD, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv retragere asociat srl ContSters136267 ContSters136267 Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)