avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din ingrijire copil

buna ziua am si eu o problema poate imi da cineva un sfat
pe 11 octombrie m-am intors la serviciu dupa 2 ani de ingrijire copil mi s-a pus in fat a o decizie ca sunt in somaj tehnic pt 3 lunideoarece postul meu nu mai exista
Din vara firma la care am lucrat si-a schimbat denumirea chiar daca sunt aceeasi oameni aceeasi directori si pe postul meu a fost angajata altcineva
Colegele mele mi-au spus ca lor li s-a spus sa-si dea demisia de la firma veche si au fost angajate la cea noua dar tot in aceeasi fabrica doar cu alta denumire
probabil dupa cele 3 luni nu o sa mai fiu chemata inapoi este legal oare am dreptul la somaj dupa aceste 3 luni?
va multumesc cu respect B. Tatiana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 19 Octombrie 2010
Buna ziua,
Veti putea beneficia de somaj tehnic o perioada de 90 de zile(maxim).
Da, dupa somajul tehnic firma va poate trimite in somaj si dvs veti beneficia de somaj (presupun ca aveti inainte de CIC cel putin 12 luni lucrate cu norma intreaga-se vor lua in considerare lunile dupa CIC adica 3,4 -cate veti mai lucra- si diferenta pana la 12 luni o vor calcula pe baza lunilor lucrate inainte de CIC)
Daca va concediaza datorita desfiintarii postului (art.65 din Codul muncii), fie inainte fie dupa perioada de somaj tehnic, angajatorul trebuie sa respecte si prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:

Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
ursuletroz a scris:

Buna ziua,
Veti putea beneficia de somaj tehnic o perioada de 90 de zile(maxim).
.....


De ce este maxim 90 de zile ? ... Codul muncii nu prevede nicio durata minima sau maxima a somajului tehnic.
Buna ziua,
am si eu o problema in perioada ian.2008 - ian.2009 am fost angajata cu contract pe durata determinata.In luna noiembrie 2008 am nascut o fetita care urmeaza sa implineasca 2 ani,intrebarea mea este : AM DREPTUL LA SOMAJ DACA ANTERIOR CIC AM AVUT CONTRACT PE DURATA DETERMINATA?
Va multumesc
Acordarea indemnizatiei de somaj nu este conditionata de durata c.i.m. (nedeterminata sau determinata), ci de alte conditii prevazute de Legea nr.76/2002 , si anume :
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare dtaei depunerii cererii
- c.i.m. sa inceteze din motive care nu tin de persoana salariatului.
.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2011 annam84 annam84 Buna ziua, Asi dori sa aflu daca pe anul 2011 exista vreo legislatie in legatura cu somajul tehnic? (vezi toată discuția)
Art.52(1) lit.d codul muncii rosu gheorghe rosu gheorghe Care este perioada maxima de aplicare a art.52(1)lit.d coroborat cu art.53(1) ambele din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Somajul tehnic maria petrache maria petrache Somajul tehnic se poate acorda si prin rotatie, astfel incat ptr ficare angajat sa nu se depaseasca cele 90 de zile, dar la angajator sa se depaseasca cele 90 ... (vezi toată discuția)