avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia

In urma divortului mi-a ramas casa care la baza ei este o donatie din partea fostiilor socrii,fostul sot mi-a lasat casa mie in urma partajului.Mentionaz ca eu cu cei 2 minori locuim in ea.Cum procedez astfel in cit sa nu poata fii revocata ? As dorii sa ma pot simtii "ca in casa mea" fara grija ca ne dau afara in ea desii la baza sta o sentinta civila.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:41, 9 Iunie 2008
Daca ati facut partaj si casa ti-a fost atribuita tie, nu trebuie sa-ti faci griji. Intabuleaza-ti dreptul de proprietate, ca sa fie opozabil si tertilor, si dormi linistita.
S-au facut, doar ca din cei 3 avocati la care am fost nici unul nu a vazut asa de roz ca Dvs.Mi-au spus ca va dura procesul pina la 3 ani la o adica dar ca sansele sunt nule.Nu stiu ce sa cred....daca voi arunca banii la avocati sau nu.
Ma gindeam sa fac eu la rindul meu o donatie sau mostenire catre copiii mei cu clauza sa ramin in casa pina la sf vietii.Astept o parere.Va multumesc.
Or fi vazut ei ceva ce noi nu vedem in cele trei randuri pe care ni le-ati scris.
Donatia este IREVOCABILA. Cine sa v-o revoce? Sau de fapt despre ce vorbim? Nu cred ca ati exprimat temerea concreta.
Va multumesc ptr raspuns.
Lucrurile stau asa:in urma partajului deci a sentintei civile care este Irevocabila mi-a ramas casa in care continui sa locuiesc , fostul sot ma ameninta ca o sa mi-o ia dat fiinca e o donatie de la parintii lui .El a vazut asa lucrurile:el cu partea lui eu cu a mea...corect.....doar ca eu m-am pacalit ca am o propietate dintr-o donatie.Avocatii mi-au spus ca donatiia poate fii revocata de fostii socrii sau de fostul sot la moartea unuia din ei in cel mai rau caz.De aceea sunt foarte nedumerita.Din raspunsurile Dvs inteleg ca fiind o propietate dupa un partaj irevocabil nu mai poate fii atacata?Mentionez ca nu sunt mentiuni pe donatie.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2008
griglucia, utilizator
griglucia a scris:
Avocatii mi-au spus ca donatiia poate fii revocata de fostii socrii sau de fostul sot la moartea unuia din ei in cel mai rau caz.

Donatia este un contract irevocabil, cu exceptii expres prevazute de lege: neplata sarcinilor, ingratitudinea donatarului sau survnienta de copil (primul copil al donatorului). Parerea mea e ca n-ar putea incerca decat pe ingratitudine, aspect care va trebui dovedit in instanta - deci mai mult decat greu. Faptul ca nu mai esti nora lor nu inseamna ingratitudine, pentru ca aceasta se raporteaza direct la donator, iar nu la vreo alta ruda.
Partea cu revocarea de catre fostul sot la moartea vreunui din parinti imi pare direct SF! In calitate de mostenitor el ar putea revoca contractul numai pentru motivele deja expuse, dar nu vad de ce la moartea "unuia"... daca tot au fost 2 donatari... :-/

Alte discuții în legătură

Despre donatie catre copilul tu pascamaria pascamaria Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana ... (vezi toată discuția)
Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)