avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama?
Cel mai recent răspuns: marcellutz , utilizator 16:51, 6 Ianuarie 2012
Donatia este un contract unilateral in principiu irevocabil, asadar donatorul nu are dreptul de a revoca donatia decat in anumite cauze expres prevazute de lege: pentru ingratitudine, pentru neexecutarea sarcinii sau pentru survenienta de copil. Contractul de vanzare-cumparare poate fi anulat, sau reziliat in conditii nu atat de restrictive precum in cazul donatiei.
Asadar donatia se bucura de avantajul ca este irevocabila, si acest contract se poate desfiinta mai greu.
Avantaje si dezavantajele donatiei


Parintii iti doneaza casa (act autentic incheiat la notariat).

Consecinte:

* daca esti casatorit, bunul primit prin donatie devine bun propriu al tau si nu bun comun al sotilor, astfel incat in situatia unui eventual divort si partaj, nu va face obiectul partajului (se impart doar bunurile comune ale sotilor).

* raportul donatiilor. Ce inseamna asta? In aceasta situatie, la dezbaterea succesiunii parintilor vostrii, vei fi obligat sa raportezi donatia primita de la defunct . Practic asta inseamna ca tu vei fi nevoit sa readuci la masa succesorala bunul primit prin donatie, in natura sau prin echivalent banesc, afara de cazul cand s-a prevazut ca este vorba de o donatie cu scutire de raport. (acest lucru fiind posibil intrucat obligatia de raport nu este prevazuta imperativ de lege, donatorul putand chiar sa-l scuteasca pe donatar de aceasta obligatie). Trebuie sa aveti in vedere ca regula in cazul imobilelor este ca raportul sa se realizeze in natura, aspect ce echivaleaza cu desfiintarea retroactiva a dreptului dvs. de proprietate, bunul redevenind proprietatea indiviza a tuturor succesorilor.

* reductiunea liberalitatilor excesive. Trebuie stiut faptul ca descendentii (copiii, nepotii defunctilor) sunt mostenitori rezervatari. Aceasta inseamna ca parintii nu pot sa doneze (sau sa lase prin testament) toate bunurile doar unuia dintre copiii, lipsindu-l total pe celalalt de partea ce i se cuvine din mostenire. Legea stabileste anumite cote din mostenire de care mostenitorii rezervatari nu pot fi lipsiti. In situatia in care defunctul a facut in timpul vietii donatii care depasesc pentru unul din mostenitori aceasta cota la care are dreptul in calitatea sa de succesor legal, el poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive (intr-un termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii).

Intorcandu-ne la situatia concreta despre care discutam, dupa decesul parintilor, fratele celui ce a primit imobilul prin donatie va putea cere reductiunea donatiei intrucat i-a fost incalcata rezerva succesorala (acea cota la care avea dreptul). In cazul concret al donatiilor, reductiunea are ca efect desfiintarea totala sau partiala a acestora, cu efecte retroactive, de la data deschiderii succesiunii. Mostenitorul rezervatar (fratele) va poate obliga sa restituiti bunul in natura.

Trebuie stiut ca donatiile sunt, prin esenta lor, IREVOCABILE (cu exceptia donatiilor facute intre soti in timpul casatoriei). Asadar, donatorul nu se poate razgandi dupa bunul sau plac ori dupa cum este influentat de o anumita persoana.

INSA, chiar avand in vedere existenta acestui principiu, legea romana instituie trei cazuri de revocare legala a donatiilor:

a. pentru neindeplinirea sarcinii (daca a fost vorba de o donatie cu sarcina);- donatorul cere instantei revocarea donatiei urmand sa probeze neindeplinirea sarcinii.

b. pentru ingratitudine (legea defineste ingratitudinea in 3 feluri: atentat la viata donatorului, delicte, cruzimi sau injurii grave si refuzul de alimente). In oricare din aceste situatii, donatorul poate solicita instantei revocarea donatiei pentru ingratitudine.

c. daca donatorului i se naste un alt copil. Acest ultim caz opereaza de drept, instanta sesizata doar va constata ca donatia este revocata, nu va fi nevoie sa aprecieze pe baza probelor, daca trebuie sau nu revocata.

In principiu, acestea sunt beneficiile si riscurile unei donatii. In situatia in care, in familie exista o situatie conflictuala intre frati, o donatie facuta de parinti in timpul vietii unuia dintre copii nu este recomandata intrucat nu ofera garantia pastrarii dreptului de proprietate de catre acesta si dupa decesul parintilor din motivele pe care le-am aratat anterior.


Eu as opta pentru un contract de vanzare cumparare,dar fara sa fiu casatorit.
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator
marcellutz a scris:

Buna ziua. as dori sa primesc recomandari, in cazul unei donatii facute de un unchi, nepotului sau, a unei cote parte de 1/3 dintr-un teren agricol. Mentionez ca pe titlul de proprietate mai sunt 2 proprietari. unchiul este divortat si are 3 copiii. Nepotul poate cere intabularea si ulterior sa iasa in indiviziune, fara a avea vreo problema cu verisorii, in timp? E mai sigur, un contract de vz-cump?
multumesc.


Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
marcellutz, utilizator
Asa cum v au spus cei de mai sus, mai corect este sa faci un act de vanzare cumparare, Decat donatie pe considerentele enuntate mai sus ......v as sfatui inainte de vanzare, unchiul sa iasa din indiviziune si apoi sa faceti contractul de vanzare cumparare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
actiunea s-a derulat asa...unchiul a donat cota de 1/3, nepotului, iar ceilalti 2 proprietari de cote fiecare de 1/3 au cazut de acord sa-si vanda partile, nepotului. acum nepotul detine intreaga suprafata de teren, intabulata in cartea funciara si stabilita de catre ing.topo in masuratori. credeti ca totusi mai exista oarecare pericol ca verisorii sa poata ataca in timp, donatia? si, daca nepotul, vinde terenul unui terte persoane intre timp, mai exista vreun efect retroactiv in caz de taare a actului de donatie? multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
marcellutz, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. ... Mihz Mihz Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. As dori sa stiu ce drepturi asupra bunului donat are mama sau in ce conditii se poate ... (vezi toată discuția)
Revocare contract de donatie ddaaa ddaaa Buna ziua, As dori sa stiu daca un contract de donatie in care nu este precizata absolut nicio obligatie din partea donatarului, poate fi revocat in afara ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitori colaterali camym camym Va rog sa-mi spuneti si mie, fratii, surorile si nepotii de la frati in ce categorie de mostenitori se regasesc? Si de exemplu, in cazul unei donatii din ... (vezi toată discuția)