avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Sotia mea a fost infiata la varsta de 2 ani. Parintii adoptivi nu au mai avut alti copii. Tatal a murit acum 6 ani si soacra mea refuza si acum dezbaterea succesiunii. Ce pasi ar putea urma sotia mea pentru a intra in posesia mostenirii de pe urma tatalui? Procentul care ar urma sa-l primesca este diferit daca a fost infiata?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:02, 18 Octombrie 2010
Nu stiu ce intelegeti prin refuza....... Oricum, sotia dvs. sa se prezinte la un notariat si sa solicite deschiderea succesiunii iar dupa aceea notarul citeaza toti mostenitorii iar daca unul dintre ei nu se prezinta in termen de sase luni de la deschiderea succesiunii, se considera renuntator la mostenire. Intrebati la un notar !
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
actb, utilizator
Sotia Dv.nu are nici o legatura cu vointa mamei ei infietoare de a dezbate sau nu succesiunea. Ea are dreptul de a-l mosteni pe tatal infietor ( daca aceasta infiere a fost facuta, in acceptiunea legii vechi " cu efecte depline") in cota de 3/4 parte din masa succesorala ramasa dupa acesta.Trebuie urmata procedura aratata, la Primarie, apoi la notar,etc.Problema este sa dovedeasca faptul ca a acceptat in termenul legal de 6 luni de la decesul tatalui infietor mostenirea dupa acesta, fie expres fie tacit.
Sotia dvs. are aceleasi drepturi ca un copil natural=3/4 din masa succesorala.

Exista 2 modalitati de a dezbate succesiunea: la notar ( daca toti mostenitorii se inteleg amiabil, ceea ce dupa cele spuse nu este cazul) sau in instanta.
Eu ii recomand sa isi angajeze un avocat. Daca intre timp se intelege cu mama, pot reveni la procedura notariala sau pot depune o tranzactie in proces si isi recupereaza taxa de timbru.
Succes!
Probabil ca se impiedica de refuzul mamei la dezbaterea mostenirii intrucat toate actele trebuincioase sunt la aceasta.
In raport de greutatile mentionate,unica autoritate competenta in solutionare este instanta de judecata,care in baza probelor ce urmeaza a fi administrate ,va dispune masura legala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi o persoana infiata subiectul unei mosteniri din partea parintilor biologici? savel.dragos@yahoo.com savel.dragos@yahoo.com am fost infiata in 1988 cu schimbarea certificatului de nastere pe parintii adoptivi,practic cu drepturi depline ,ma intereseaza daca pot veni la mostenirea ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului infiat ELYBOGO ELYBOGO Buna ziua, La varsta de 5 ani am fost infiata ,mentionez ca infierea a fost efectuata in conditiile legii si am preluat numele de familie ale celor care ... (vezi toată discuția)
Mostenitori fara dezbaterea succesiunii dupa un defunct vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua , Va rog mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri asupra calitatii de mostenitor ale sotului meu: - tatal lui a murit in anul 1964 - ... (vezi toată discuția)