avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala

buna seara!
mama care nu a declarat in termen de 1 an nasterea (nu avea act de identitate valabil si necasatorita) poate da in judecata Primaria - serviciul de stare civila pt obtinere hotarare judecatoreasca pe baza careia sa scoata certificatul de nastere pt minor ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 21:32, 22 Octombrie 2010
In aceasta situatie inregistrarea nasterii se face numai in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii. Mai sunt necesare :
-certificatul medical constatator al nasterii intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului
-certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama
-certificatul de casatorie al parintilor copilului (daca sunt casatoriti) ; sau dupa caz, declaratia de recunoastere semnata de ambii parinti in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata (declaratia se da in fata ofiterului de stare civila si din ea trebuie sa rezulte numele si prenumele pe care il va purta copilul)
-daca parintii nu se inteleg cu privire la numele de familie si prenumele copilului, va decide prin dispozitie primarul localitatii unde se inregistreaza nasterea.
stiu ca inregistrarea tardiva a nasterii se face numai in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. eu intrebam cine pe cine da in judecata in mod corect, deoarece am citit pe net spete in care primaria ca reclamant a chemat ca parati parintii copilului sau ca Directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului era reclamant si parat primaria, parintii nefiind implicati. intrebam daca si parintii (mama) are calitate procesuala activa.
multumesc
Actiunea de inregistrare tardiva a nasterii se formuleaza de catre mama minorului in contradictoriu cu Primaria respectiva-Serviciul de Stare civila.;)
multumesc simonette12!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare tardiva parnicamarina parnicamarina cunosc o persoana care este majora, tatal este decedat iar de mama ei nu mai stie nimic de cand avea 10 ani. Pana in prezent a locuit cu un frate mai mare care ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii monica i monica i Vreau sa stiu cine are calitate procesuala activa intr-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii? (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii calytul calytul Se poate cere in instanta inregistrarea tardiva a nasterii daca acesta nu mai este minor? (vezi toată discuția)