avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare din urma
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare din urma

Numele meu este Tuloiu Mihai am fost casatorit si am o fetita de 4 ani si 10 luni.Fata a ramas in custodia mea mama fiind obligata la plata pensiei in valoare de 300 ron lunar din data 13-08-2007, ea platind neconsecutiv pana in data de azi 3100 ron ,ramanand neplatite 27 luni, adica aproximativ 8000 ron.
Am fost la politie s-o reclam punandu-ma sa astept alte 3 luni consecutive pentru a putea inainta dosarul penal,insa nu s-a rezolvat nimic.Politia chitila cica s-a sesizat fostei sotii ina a mai trimis decat 100 ron.Ce pot face pentru a recupera banii
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:49, 20 Octombrie 2010
De ce nu o dati in judecata ?
Prin lege este obligata la plata pensiei de intretinere .Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal.Abandonul de familie, ca infractiune, consta in: neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Asadar, depuneti plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie. la Parchetul de pe langa Judecatoria unde sunteti arondat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Pentru pensia restanta va puteti adresa unui executor judecatoresc pentru executarea silita a debitoarei-variantele fiind executarea silita prin poprire, imobiliara sau mobiliara, dar numai pentru sumele care nu sunt prescrise ( termen de prescriptie 3 ani).
De asemenea mai exista posibilitatea plangerii penale intemeiata pe disp.art.305 al.1 litc)- c.pen.-abandonul de familie care presupune neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere timp de 2 luni consecutiv.;)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
ma scuzati dar cred ca e o problema de interpretare deoarece in articolul sus amintit srie ca cel "ce nu plateste timp de 2 luni " si nu "cel ce nu plateste timp de 2 luni consecutiv"
daca nu a platit atatea luni inseamna ca nu o intereseaza de soarta copilului si punct.
atunci toti parintii ar plati o luna da si una nu .
asa vad eu lucrurile.
Ma scuzati ca intervin dar va vorbesc din propria experienta , si eu trec prin asa ceva . Fostul meu sot nu mi-a platit pensia alimentara pt.cei 2 copii minori de la pronuntarea sentintei , adica 25 .06.2009 . Am fost pe la avocati care fiecare ma sfatuiau altceva . Am fost la executor care mai ca m-a scos afara s-a infuriat ca nu cunosc legea ,etc. , am depus dosar pt. emitere de Ordonanta Prezidentiala iar Tribunalul mi-a raspuns ca nu-mi trebuie asa ceva pt.ca sentinta mea este definitiva si irevocabila si dupa 4 luni am facut plingere la Politie pt.neplata pensiei adica abandon de familie (fostul sot nu mai sta cu mine si copii de la divort si nu imi da nici un leu). Drept urmare fostul meu sot a fost chemat la politie si instiintat de plingere . Din acel moment(invatat de politisti) a inceput sa vina pe la copii , sa le cumpere jucarii de milioane de lei , (de Craciun le-a adus jucarii de 10 mil.lei). El inca mai putea sa intre in casa deoarece nu i-am luat cheia de la casa pt.ca poate mai speram intr-o impacare (el fiind cel care a intentat divortul pt.ca vroia libertate si sa nu mai cheltuie banii cu noi si s-a mutat la mama sa) . Avind cheile de la casa el intre ziua cind copii erau la parintii mei de la ora 10-19 iar eu eram la servici si isi facea mincare , facea baie , se odihnea iar seara cind veneam cu copii acasa el pleca . In tot acest timp el si-a adunat bonurile de casa de la cumparaturile facute , jucarii , micarea pe care si-o gatea la mine , facea cumparaturi cu alte persoane de fata si spunea ca sint pt.copii , adica aduna probe . In luna iunie 2010 dosarul a ajuns la Parchet la o doamna procuror care a stat cu dosarul la ea pina acum in octombrie 2010 timp in care mi-am luat avocat din disperare . Mergind la mai multi avocati sa aflu cu stupoare ca s-ar putea nici sa nu primesc pensia din urma daca are martori ca a adus mincare si jucarii la copii . Acum vreo luna de zile am schimbat Yala la usa sa nu mai intre in casa si de atunci vine o data la 3 saptamini la copii , de fapt sa ma ameninte si sa ma santajeze . Faptul ca ma santajeaza i l-am spus si doamnei procuror cind m-a chemat acum o luna sa mai dau o declaratie si nu a luat in considerare acest lucru . Mai mult decit atit el este administrator si asociat la 3 firme si le-a adus pe pierderi ca sa dovedesca ca nu are venituri lucrind la negru lucru pe care il stie multa lume dar nimeni nu vrea sa vina martor . Si uite asa s-ar putea sa nu primesc pensia din urma si nici in momentul de fata nu-mi da pensie ca sa nu ma ''lafai eu in banii lui'' . Nu vreau sa va descurajez dar trebuie sa consultati un avocat bun care cam costa (mie momentan mi-a luat 10 mil.lei si eu am un salar lunar de 10 mil.lei). Am fost la alt avocat si tot atit imi lua . Va urez noroc si rabdare .

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Sint divortata de 1 an iar la divort sotul meu a convenit sa-mi dea pensie alimentara o suma cu care am fost de acord atit eu cit si ... (vezi toată discuția)
Naplata pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Buna seara. Am divortat de sotul meu de 2 ani (25.06.2009)si am facut la notar un partaj voluntar in urma caruia mi-a lasat un apartament fara pretentii ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)