avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Buna ziua ,
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat in situatia urmatoare :
4 frati ( trei fete si un baiat ) , parintii decedati .
Unul dintre frati cheama in judecata pe ceilalti trei la partajarea averii succesorale .
Afla pe acesta cale ca una dintre matusi este ( prin testament unica mostenitoare ) .
" Se consoleaza " cu idea dar solicita in instanta plata cheltuielilor de inmormantare a mamei ( care a murit in 2007 ) . Defuncta a fost asigurata la casa de ajutor ..si cred eu ca a primit niste bani si de la primarie ( reclamanta ) dar sustine ca a fost prea putin .
Reclamanta doreste si plata ( pomenilor s.a )
Cine trebuie sa plateasca dpdv legal ( nu moral ) aceste cheltuieli ? Ce documente trebuie sa aduca ca sa justifice suma pe care a cerut-o ?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: mirelahanganu , utilizator 09:35, 22 Octombrie 2010
Da , exact .
Legea nu obliga in vreun fel pe unicul mostenitor ( in acest caz ) sa se ocupe de plata acestor cheltuieli ? Adica cea care a mostenit tot , sa ii si inmormanteze si sa se ocupe de pomenile defunctilor ?

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri !
Obligativitatea acestor cheltuieli nu apare in nici un text de lege. Practic este o obligatie morala, cum ati spus in primul mesaj.
Cine vrea le plateste, dar in practica, instantele judeca astfel de cereri frecvent.

Acum ramane de vazut ce se intampla. Paratii ar putea propune in aparare si faptul ca nu au beneficiat de nimic din masa succesorala si astfel nu era obligatia lor ( morala) sa plateasca ceva.
Am inteles .
Atunci in aparare pot sa-i sugerez ceea ce ati spus dvs , si eventual sa solicite dovezile de plata ( de la primarie " ajutor de inmormantare " , de la casa de ajutor reciproc suma pe care au ridicat-o , defuncta fiind asigurata acolo ) pe care le-a incasat reclamanta , nu ? Poate sumele pe care le-a ridicat depasesc cei 3000 lei pe care ii cere in instanta .
Pt dovezile pe care trebuie sa le aduca reclamanta, o sa ii puna in vedere instanta.
Succes!
Multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere iuliana.jilavu iuliana.jilavu buna ziua,am urmatoarea problema....dupa moartea tatalui meu am deschis la notariat succesiunea si atat eu cat si fratele meu am cedat partile noastre mamei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli inmormantare = confuzie gelianadam gelianadam intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare. instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care ... (vezi toată discuția)
Testament universal ContSters226194 ContSters226194 Cine sunt considerati mostenitori rezervatari? Fratii si copiii fratilor defunctului sunt mostenitori rezervatari? Ce inseamna legatar universal? Daca din ... (vezi toată discuția)