avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce sanse are la partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce sanse are la partaj?

Prietenul meu este in partaj cu fosta lui sotie.Au de impartit o casa P+1,ridicata cu bani luati cu imprumut ipotecar dintr-o banca pe termen de 25 ani.Tin sa precizez faptul ca,la rata a participat si sotul meu timp de 3 luni dupa care urmatoarele 8 luni,adica pana in prezent,a cotizat doar fosta sotie,deoarece i s-a impus de catre banca acest lucru,el fiind doar co-debitor.Au si bunuri comune puse deja la dosar,constand in modificarile apartamentului fostei soacre,adica termopan,mobila noua si centrala,o masina toate ramanand in custodia danselor.Au fost casatoriti timp de 9 ani jumatate.Au un copil de 8 ani,divortul fiind pronuntat si stabilit programul de vizita.Intrebarea este cam cat i s-ar cuveni lui din acea casa P+1,ori din bunurile comune?
Cel mai recent răspuns: ioana_d2008 , utilizator 23:11, 23 Octombrie 2010
Ca regula, se pleaca de la cota egala(50 % fiecare). Cu probe, fiecare din soti poate dovedi o cota majorata(daca a avut venituri mai mari, daca a contribuit mai mult decat celalalt sot la dobandirea bunurilor). In ce privesc imbunatatirile la casa soacrei, sotii au un drept de creanta constand in valoarea acestora si se porneste la fel, cu o cota egala. Ca sa obtii cota majorata, in primul rand trebuie sa soliciti acest lucru, sa timbrezi pentru diferenta pana la 50 % si apoi sa si dovedesti.
Se porneste de la principiul ca toate bunurile, creantele si datoriile dobindite de soti in timpul casatoriei , respectiv de oricare dintre ei , sunt bunuri comune in afara celor limitativ enumerate de lege ( mosteniri, donatii,etc.).La partaj de asemenea de principiu, cotele sunt egale de cite 1/2 parte fiecare. In situatia in care unul dintre soti solicita o cota mai mare, trebuie sa dovedeasca aportul sau personal superior valoric celuilalt.In privinta imbunatatirilor la imobile este de retinut ca valoarea acestora se incorporeaza bunului asupra caruia poarta si poate determina un spor al valorii de piata al imobilului, superior valorii materialelor si manoperei achitate in timpul casatoriei. Sotului caruia ii ramine imobilul in intregul sau, realizeaza o imbogatire pe seama acestor valori incorporate, de aceea urmeaza sa se stabileasca, eventual prin expertiza, sporul valorii de circulatie al imobilului, asupra caruia se aplica aceste cote la care m-am referit anterior.
La ultimul proces de partaj i s-a spus ca trebuie sa faca expertiza pentru casa si bunurile comune ce se afla in casa fostei soacre.ce se poate dovedi prin aceasta expertiza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj- imobil dobandit inaintea casatoriei- drepturi sot? oanabalaceanu oanabalaceanu Am o casa achizitionata inaintea casatoriei. In cazul unui divort sotul are vre-un drept asupra casei? (vezi toată discuția)
Partaj bandi2 bandi2 buna. vreau sa intreb,daca o femeie,a trait alaturi de sot,28 de ani,si acum vrea sa se desparta,deoarece sotul,vrea sa o dea afara din casa.se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - divort, partaj bunuri proprii alemate1974 alemate1974 Am o intrebare pe care as dori sa o adresez. Sunt casatorit de 5 ani mai precis din 2009. Locuinta este pe numele meu si este achitata integral la nivelul ... (vezi toată discuția)