avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua - divort, partaj bunuri proprii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua - divort, partaj bunuri proprii

Am o intrebare pe care as dori sa o adresez. Sunt casatorit de 5 ani mai precis din 2009. Locuinta este pe numele meu si este achitata integral la nivelul anului 2005. In cazul unui divort (sper sa nu fie cazul) sotia mea beneficiaza de vreo parte din aceasta? Am auzit discutii despre faptul ca dupa 5 ani de casatorie bunurile, chiar dobandite inaintea casatoriei, ar deveni comune. Va multumesc si astept un raspuns.
Locuinta nu este bun comun, ca atare nu ar putea face obiectul unui partaj judiciar in caz de divort.
Sotia ar putea avea, eventual, un drept de creanta constand in contravaloarea contributiei acesteia la imbunatatirile aduse locuintei, bunuri mobile etc... Se porneste de la prezumtia ca sotii au contribuit in mod egal, care ar putea fi, bineinteles, rasturnata prin probe contrare.
Sumele de bani investite pentru imbunatatirea bunurilor proprii, dobandite inaintea casatoriei , dau nastere unui drept de creanta, ce poate fi constatat de catre instanta de judecata.( prescriptia intre soti nu curge, este suspendata).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu piticut86 piticut86 Buna ziua.Am un imobil mostenit,bun propriu daca nu-mi aleg regimul juridic al bunului propriu si ma casatoresc la divort sotul ar avea vre-un drept asupra lui ... (vezi toată discuția)
Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)
Bun dobandit in afara casatoriei alma sofia alma sofia Buna seara.Va rog sa-mi spuneti daca un apartament dobandit inainte de casatorie se imparte in cazul unui divort dupa 10 ani de casatorie.Ce trebuie facut in ... (vezi toată discuția)