avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal

Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela878 , utilizator 13:44, 26 Februarie 2010
Salariul brut se imparte la numarul de zile lucratoare ale lunii si rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucrate. Din total se scade taxele si contributiile datorate de angajat si rezulta salariul net pentru zilele lucrate.

Indemnizatia de concediu de maternitate se calculeaza astfel: 85% din media zilnica x nr.zile lucratoare de concediu. Din valoarea bruta obtinuta se scade 9,5 % CAS aplicat salariului minim garantat in plata (care este de 500 lei).
Buna ziua.
Legat de calcul concediului de prenatal si postnatal am si eu sa ve cer cateva informatii. Sunt insarcinata in 31 saptamani si am vorbit cu cei din contabilitate cu privire la modalitatea de calcul a concediului. Raspunsul lor a fost urmatorul se face media zilnica a salariilor brute pe ultimele 6 luni la care se aplica procentul de 85%, cei 9.5% aferenti salariului minim pe economie 500 ron, dar si cota de impozit de 16% datorita faptului ca acest concediu se considera ca fiind un concediu de boala obijnuit si de aici mirarea mea :O.
Eu am calcul urmatoarele variante
1. Varianta fara impozit
Media zilnica pe ultimele 6 luni=55.55
La care se aplica 85%- 55.55*85%=47.22
Cei 47.22*23(Nr de zile lucratoare)=1086.06
Si avem 1086.-(500*9.5%)= 1038.5 valoarea concediului prenatal pentru o luna cu 23 zile lucratoare
2. Varianta cu impozit
valoarea concediului bruta 55.55*85%*23 (zile lucratoare)=1086
9.5% aferenti concediului prenatal 500*9.5%=47.5 pentru o luna intreaga de prenatal
impozit [1086-47.5 -200(deducere)]*16%=134.16
Valoarea concediului 1086-134.16-47.5=904.34
Care este varianta corecta?

Concediul de maternitate se calculeaza la fel ca si concediul de boala , cu procentul corespunzator - desigur.
draga Violeta, nu stiu daca se calculeaza ca si concediul de boala, dar SIGUR nu se impoziteaza ! vezi si raspunsurile de pe prima pagina de la subiect si ce a raspuns dl. consilier juridic inaintea postarii tale. Exact asa se calculeaza (da-le citate din lege...gasesti mai sus), nu te lasa imbarligata; in lege nu figureaza decat cota pentru CAS (pensia), atat, scrie clar ca NU SE IMPOZITEAZA !
Despre ce venit este vorba ? Brut sau net?Aceasta modalitate de calcul este valabila si pentru concediul de sarcina si lauzie?

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal AndreeaIB AndreeaIB Buna ziua Doreste cineva sa-mi rezolve o problema legata de plata concediului postnatal? Nu stiu daca este corect ce am primit eu anul trecut: am ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)