avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii calcul corect pre si post natal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

calcul corect pre si post natal

Buna ziua,

Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul la fel ca un concediu de odihna :(
Am intrat in prenatal cu data de 15.oct.2010 (15.oct - 31 oct):
salariu brut :
- mai 1967 ron
- iunie 1967 ron
- iulie 1967 ron
- august 1967 ron
- septembrie 1967 ron
- octombrie 1967 ron.
In 12 luni de munca nu am beneficiat de concediu de odihna sau concediu medical si nici nu am fost remunerata pentru acest aspect. Am inteles ca dupa nastere pot solicita angajatorului conform contractului colectiv de munca unic la nivel national plata unui salariu mediu pe unitate - asta iar n-am inteles. Va rog sa ma ajutati cu calculul si cu raspunsul legat de salariul mediu pe unitate!

Va multumesc!
Cu respect,
Anamaria Holban.
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 13:44, 12 Noiembrie 2010
11802/ 129 zile lucrate = 91.49 pe zi *0.85 % = 77.77 pe zi pentru fiecare zi de medical.
Va multumesc frumos, din acesti banuti nu se mai retine nimic? nici macar CAS 9.5%?
Normal ca se retine, eu v-am calculat brutul pentru o zi. Inmultiti cu zilele de medical apoi se opereaza retinerile.
La pensii se va retine la mimim pe economie:
Daca aveti medical toata luna va fi 600 *10.5% = 63 lei
Singura retinere este CAS-ul la acest tip de concediu medical
Modul de calcul si explicatiile privind indemnizatia de maternitate:
Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS.
Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei * 85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical.
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.

Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei se pastreaza aceeasi pe toata durata concediului de maternitate. Indemnizatia poate sa difere de la luna la luna in functie de zilele lucratoare.
Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.
Indemnizatia de maternitate nu se plateste din fondul de salarii, nu este supusa impozitului pe salarii, deci nu se aplica nici deducere personala.
Pentru indemnizatia de maternitate nu se calculeaza contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj: pe durata concediului de maternitate contractul de munca se suspenda de drept, conf.art.50 lit.a din Codul muncii, iar contributia la somaj potrivit art. 27 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca retinerea contributiei nu se aplica in cazul in care raporturile de munca sunt suspendate potrivit legii.
CAS = contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna.

Salariu mediu pe unitate la nastere:

Potrivit art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, mama are dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.


Compensarea diferentei, pe o perioada de minimum 6 saptamani, dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia de maternitate:
Conform art. 66 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani. Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal alexandra_geanta alexandra_geanta Buna ziua. As dori daca as putea fi ajutata cu calculul pentru un concediu de risc maternal , daca salariul meu din sept 2009 este brut de 3000 lei. (vezi toată discuția)
Concediu medical prenatal cod 08. raduionut raduionut Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns concret, am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc un raspuns concret. care este metoda de calcul concediu ... (vezi toată discuția)