avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedintiala

am un copil de4 ani si 9 luni cu grave probleme de sanatate( o operatie pe cord deschis, autism atipic cu retardare mentala severa). am introdus o cerere de ordonanta presedintiala pt. limitarea dreptului la vizita al tatalui sau deoarece acesta are un comportament violent verbal si fizic ,chiar si in fata copilului..cererea a fost respinsa pe motiv ca nu indeplineste conditia vremelniciei masurii.am fost sfatuita sa fac recurs. oare si acesta nu va fi respins pe acelasi motiv? credeti ca este mai bine sa ma adresez instantei pe calea dreptului comun?
Cel mai recent răspuns: geanina21 , utilizator 20:53, 24 Octombrie 2010
cererea a fost respinsa pe motiv ca nu indeplineste conditia vremelniciei masurii

Din moment ce instanta v-a respins cererea, inseamna ca nu a fost acceptata. Dv puteti depune orice cerere la judecatorie, cei de la registratura sunt obigati sa o primeasca, va dau un numar si un termen, iar daca judecatorul hotaraste ca este intemeiata v-o accepta, daca nu este intemeiata, v-o respinge. A dv a fost respinsa.
geanina21 a scris:

multumesc de raspunsuri. mai am o intrebare : de ce instanta a acceptat o cerere de ordonanta presedintiala din moment ce nu s-a introdus nici o cerere de actiune in dreptul comun?

Potrivit art.581 C.proc.civ., instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Din conţinutul acestui text se observă că legiuitorul stabileşte două condiţii speciale de admisibilitate a ordonanţei preşedinţiale: urgenţa şi caracterul vremelnic al măsurii. A treia condiţie de admisibilitate care se desprinde din caracterul vremelnic al măsurii, este ca prin măsura luată instanţa să nu prejudece fondul dreptului .

Astfel, de exemplu, cererea de ordonanţă preşedinţială poate fi admisă pentru stabilirea programului de vizitare a minorului de către părintele căruia nu i s-a încredinţat minorul, în situaţia în care acest părinte este împiedicat de către celălalt de a-şi exercita drepturile părinteşti ” (C.A.Bacău, dec.civ.nr.1403/1996).

praporgescu a scris:

Faceti recurs si cu siguranta veti avea castig de cauza.
presedintiala nu presedentiala ati mai facut si dreptul.
presedintiala de la presedinte
presedente de la ce , ca presedente nu exista.

Mamaaa, ce dur sunteti :strong:
Insa ... trebuie sa va scriu ca "presedintial" sau "presedintiala" nu-si afla sursa etimologica in substantivul "presedinte" cum va inchipuiti ci in "pre-sedinta de judecata" adica o procedura inaintea sedintei de judecata in fond. :fight: insa de vreme ce, probabil, n-ati facut dreptul, nu aveti de unde sa stiti asta. Oricum data viitoare cand mai dati lectii pe tonul acela regal incercati sa va documentati. :fight:
Oh, sa nu uit, de unde pana unde sunteti atat de sigur de solutia instantei de recurs? "cu siguranta veti avea castig de cauza" este fie hazardat fie ... ma rog.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
geanina21 a scris:

pt. limitarea dreptului la vizita al tatalui sau

Sa intelegem ca exista stabilit de catre instanta un program de vizita?
Daca nu, nu sunteti obligata sa il lasati sa aiba legaturi cu minorul.

Daca da, si judecatorul nu a inteles vremelnicia situatiei de fapt, chiar e recomandat sa intentati actiune pe fond.

@u.b.i.k.
de unde pana unde sunteti atat de sigur de solutia instantei de recurs?

Poate e pre-sedentele instantei:)
revin cu precizari. tatal il poate vedea pe copil in fiecare duminica de la 10 la 12. in realitate acesta nu vine mereu , iar cand vine sta maxim o ora deoarece copilul se plictiseste , face crize...in plus nu-si achita obligatiile fata de copil si pe deasupra are un compotament violent. am actionat pe calea ordonantei prin iulie si totul a durat pana la 18 oct cand ordonanta a fost respinsa. precizez ca am depus inscrisuri si a avut loc si proba cu martori. de aceea intrebam ce e mai bine de facut in acest moment.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Va rog sa mi spuneti daca Ordonanta Presedintiala de program vizitare minor are \"puterea lucrului judecat\". mentionez ca am facut o a doua OP ... (vezi toată discuția)
Dreptul la vizita a minorului dana73_76 dana73_76 Buna ziua ,am un minor in varsta de 2 anisori si 6 luni care momentan din cauza unor certuri familiare < ma gonit sotul de acasa acum un an:tomato: > a ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala suciut suciut Buna Ziua, In legatura cu o ordonanta presedentiala de program vizita minor. Am facut recurs pentru ca ordonanta a fost respinsa motivand recursul.Se mai ... (vezi toată discuția)