adrianamihaela a scris:
#-o Oameni buni, nu ati inteles bine ce am intrebat!!!! Am un contract cu vodafone de peste 10 ani. Acum am vrut sa modific tipul de abonament si mi s-a trimis pt asta un formular pe mail in care mi se cere sa semnez si sa stampilez ca firma ce sunt, niste clauze de genul ca mi se schimba abonamentul de la 3 euro la 7, 2 euro /luna si ca asta ma obliga sa pastrez 2 ani abonamentul asta, iar daca vreau sa il reziliez inainte de 2 ani, ma taxeaza cu 150 euro! ceea ce este abuziv, conform legislatiei mentionate! am intrebat daca aceste legi sunt aplicabile si in cazul pers juridice, desi eu sunt convinsa de aplicabilitatea lor 99% si pt pers juridice - fapt ce rezulta din exprimarea din lege unde avem de-a face cu termenul ''consumatorul'' ! fara sa fie precizat PF sau PJ!!! deci? zice asa :
Legea 161/2010 pt modif art 84 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si CONSUMATORI : ''art 84 din legea 296/2004 cu privire la Codul Consumului republicata in MO part I, nr 224/24.03.2008 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art.84. Dreptul CONSUMATORULUI la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, aceasta fiind considerata nula de drept.''
De aici, eu conchid ca se aplica CONSUMATORULUI - fie el PF sau PJ. Voi ce intelegeti? Ce stiti? Ati avut spete similare sau ati auzit de cum s-au finalizat astfel de litigii?
s-a inteles ce ati intrebat. din pacate, definitia legala a "consumatorului" nu e prea incurajanta
art.2 alin.(1) din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.305 din 18 aprilie 2008,are următorul conţinut:
"Prin consumator se înţelege orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care, în temeiul unui contract care intră sub incidenţa prezentei legi, acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale."
... problema e cum se pot include si persoanele juridice la beneficiul invocarii prevederilor legale referitoare la clauzele abuzive si la contractele preformulate...