avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract telefonie mobila, abuz?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract telefonie mobila, abuz?

buna seara, va rog frumos sa imi spuneti daca legea 161/2010 din 12.07.2010 pt modif art 84 din legea 296/2004 privind cod consumului si legea 193/2000 privind clauzele abuzive incheiate intre comercianti si consumatori este valabila doar in cazul in care consumatorul este pers fizica????
concret, eu - adriana, sunt administratorul unui srl si am un abonament vodafone pe firma; am solicitat modificarea abonamentului vodafone de la 3 euro/luna la 7,2 euro/luna si mi s-a transmis pe mail un formular de semnat si stampilat pt modificarea contractului, insa , in documentul astfel trimis este precizata si obligativitatea pastrarii abonamentului modificat pe perioada de minim 2 ani si plata a 150 euro daca vreau sa reziliez contractul de abonament inainte de scadenta celor 2 ani!!!
recitind art 84 din legea de mai sus, am constatat ca dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala, in cazurile prevazute de lege aceasta fiind considerata nula de drept.
i-am contactate cei de la vodafone si mi-au replicat ca aceasta prevedere /lege se aplica doar in cazul pers fizice, nu si in cazul meu - pers juridica care am acest abonament pe firma.
pana la urma, intreb si eu, este adevarat ca aceasta lege 161/2010 care precizeaza clar ca fiind ilegala si abuziva masura achitarii unei sume de 150 euro daca ceri rezilierea contratului ininte de 2 ANI SE ADRESEAZA EXCLUSIV PERS FIZICE?? DOAR PERS FIZICE SUNT PROTEJATE DE ACEST ABUZ? sau si eu, pers juridica?! care tot consumator de servicii sunt!

#-o
Cel mai recent răspuns: GiHa , utilizator 09:08, 30 Iunie 2018
kappauser a scris:

Nimeni nu iti interzice sa reziliezi contractul, dar contractul trebuie indeplinit pana la termen.


cum adica?:stunned:
gigelin a scris:

cum adica?


Contractul implica pentru fiecare parte drepturi si obligatii.
Prestatorul este obligat sa presteze serviciul pe intreaga durata si are dreptul la plata intraga conform intelegerii.
Beneficiarul este obligat sa plateasca intreaga suma si are dreptul sa primeasca serviciul pe intreaga durata.
Fiecare poate renunta la dreptul pe care il are, obligatia insa ramane!!
Daca partile se inteleg altfel este in ordine. Daca intelegerile sunt abuzive si defavorizeaza o parte, atunci pot fi declarate nule.
kappauser a scris:



Daca partile se inteleg altfel este in ordine. Daca intelegerile sunt abuzive si defavorizeaza o parte, atunci pot fi declarate nule.



pai asta e, ne-am inteles.

"Art. 84. - Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept."

Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
gigelin a scris:

[
"Art. 84. - Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept."



Exact, insa nu clauza contractuala pe 2 ani este una abuziva care poate fi declarata nula, ci marimea penalizari este una abuziva.

Un contract facut pe un termen trebuie respectat de ambele parti.
Nu exista nici o restrangere a dreptului de reziliere. Dar rezilierea este permisa de lege doar la termenul prevazut din contract, nu cand vrea una sau cealalta parte!!

Nimeni nu are obligatia sa accepte incetarea contractului inainte de termen.
In cazul intelegerilor de incetare a contractului inainte de termen, care nu constituie o obligatie, clauzele abuzive sunt nule (in cazul Vodafone clauza platii a 150 Euro). Altfel parte nu se declara de acord cu incetarea prematura a contractului, si solicita indeplinirea lui
PJ nu poate fi consumator, pentru ca nu poate manca un mar, merge la film etc. PJ au furnizori si puteti actiona in judecata furnizorul pentru abuzurile din cadrul relatiei contractuale. E un dezavantaj pentru firmele mici ca nu sunt protejate de ANPC, dar asta e.

Pe latura filozofica, consumatorul nu vrea sa citeasca contracte de zeci de pagini si societatea moderna cere multe relatii contractuale pentru a te bucura de servicii, asa ca legea votata democratic impune niste standarde minime, cum ar fi dreptul de reziliere. Cum ar fi daca un consumator nu ar putea rezilia un contract pe 99 de ani in care a intrat ca tontu'?

In acelasi timp, si libertatea contractuala are avantajele ei, in principal pentru ca poate raspunde punctual unor diverse necesitati ale economiei (PJ-urilor). Doar vedeti lumea derivatelor financiare, contracte de forward, futures etc.

Dar aceste contracte ar trebui sa se negocieze real, sa nu fie doar de adeziune ca cel de la Vodafone. Si nici sa nu fie excesiv de scumpe. Pana cand a venit criza, un abonament identic de Internet-cablu costa de 5-10 ori mai mult pentru o PJ. Eu aici as da in judecata compania, pentru ca nu are nicio justificare de a vinde acelasi produs la doua preturi diferite.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract telefonie Caydenz Caydenz Doresc sa reziliez un contract Vodafone. Am sunat la Vodafone si mi-au spus ca trebuie sa achit o taxa de 150 de euro (sau ceva de genu) pentru a rezilia ... (vezi toată discuția)
Proces cu vodafone pentru neplata abonament mboncalo mboncalo Buna ziua, As vrea sa cer sfatul dumneavastra in legatura cu problema mea cu Vodafone. Am fost abordat in primavara acestui an cu o oferta promotionala de ... (vezi toată discuția)
Contract vodafone copariu copariu AM UN CONTRACT LA VODAFONE PENTRU SERV DE DATE ( MODEM + INTERNET ) VALABIL PANA IN NOIEMBRIE 2011 ; AM FOST LA VODAFONE SI MI-AU SPUS CA TREBUIE SA PLATESC O ... (vezi toată discuția)