avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari

administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:53, 25 Octombrie 2010
motivul ca nu exista fond de rulment este unul colateral.
Penalizarile se aplica pentru neplata cheltuielilor la termenul scadent pentru ca si asociatia plateste penalitati pentru neplata facturilor la furnizori din cauza unor rau-platnici.
administratorul trebuie sa respecte dispozitiile legii.
Care lege?
In "legea", pe care o stiu eu, se prevede posibilitatea, nu obligativitatea aplicarii de penalitati pentru acei proprietari care nu si-au platit la timp contributiile.
Nu se poate abate de la regula de aplicare a penalizarilor, pe niciun motiv.

Fondul de rulment se constituie in mod obligatoriu si daca nu este constituit, asociatia in intregul ei trage ponoasele, dar nu se pot pedepsi din aceasta pricina restantierii, chiar daca si moral ei poarta o vina pentru dificultatile in care se pune asociatia.

Deci corect este:
- sa se constituie fondul de rulment;
- sa se aplice penalizari de maxim 0,2% /zi la sumele puse pe liste (cote de intretinere, fond de rulment de achitat, fond de reparatii de achitat) neachitate dupa 30 zile de la data scadenta scrisa pe lista cotelor de intretinere.
Penalizarile se aplica numai daca asociatia are scris acest lucru in statut sau daca exista o hotarare a adunarii generale sau o decizie a comitetului executiv scrise in PV de sedinta.
enachegeta a scris:
administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment

Da, "administratorul poate aplica penalizari dupa data scadentei de plata a intretinerii", cum spuneti dumneavoastra pana aici.
Motivul si necesitatea aplicarii penalizarilor a fost explicat mai sus.
Exista o legatura intre fondul de rulment si penalizari in sensul ca asociatia de proprietari poate sa adopte in comitetul executiv un "sistem propriu de penalizari" asa cum prevede legea 230/2007 pe baza caruia sa aplice penalizari diferentiat celor care au fond de rulment fata de cei care nu au fond de rulmemt, sau diferentiat in functie de marimea fondului de rulment pe care-l are fiecare proprietar.
Va dau un exemplu de asemenea prevedere: "se aplica o penalizare de 0.2% asupra tuturor sumelor de platit din care se scade ultima luna de plata si/sau suma constituita ca fond de rulment". In acest fel scazand ultima luna, sau mai bine zis neluand-o in calcul la penalizari pentru ca de-abia se afiseaza se penalizeaza doar sumele neachitate de cel putin 30 de zile in urma (adica de pe lista anterioara). Apoi scazand fondul de rulment al fiecarui proprietar, unul are 200 lei FR si restanta 550 lei, dar se penalizeaza doar 350 lei pentru ca 200 lei sunt totusi acopriti de fondul de rulment existent. Altul care are doar 10 lei FR si restanta de 550 lei, va asuporta penalizari pentru 500 lei pentru ca fondul de rulment personal acopera doar 10 lei.
Toate acestea, si multe altele, pot fi prevazute in acel "sistem propriu de penalizari" adoptat de comitetul executiv.
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment este o plata anticipata deci ... SOS_5 SOS_5 Fondul de rulment, conform legii , este o plata anticipata deci , ar fi logic ca acesta sa fie scazut din suma penalizata sau sa nu existe penalizari cand ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere mandrax mandrax Buna ziua, In luna septembrie 2011 s-a tinut sedinta asociatatie de proprietari in care s-a votat majorarea fondului de rulment cu 30% motivul majorarii find ... (vezi toată discuția)
Se penalizeaza fondul de rulment? alex1980 alex1980 Buna ziua As vrea sa stiu daca se penalizeaza Fondul de Rulment? \\"Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de ... (vezi toată discuția)