avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare obligatorie pentru casa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare obligatorie pentru casa

Buna ziua,
le multumesac celor care au raspuns intrebarii mele legate de pensie alimentara.

am auzit mai nou ca a intrat in vigoare o noua lege care te obiga sa fi asigurat daca detii o proprietate( casa, apartament etc).
1. este adevarat?
2. daca da, si eu am o asigurare privata la o companie de asigurari ptr apartament mai trebuie sa o inchei si pe aceasta?
3. daca da, exista un termen pana care care se pot face asigurarile obligatorii si daca nu faci cum te penalizeaza?

Va multumesc;)
Cel mai recent răspuns: Liliana41 , utilizator 19:04, 25 Octombrie 2010
Buna ziua !
1. Da. Este vorba de Legea 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor , care la art. 3 , alin.(1), prevede ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".
2. Avand in vedere prevederile alin.(6)a, aceluiasi art. 3 din lege, sunteti obligata la incheierea acesteia daca compania la care ati asigurat locuinta nu este asociata in PAID si nu este autorizata sa incheie astfel de asigurari.
3. Copntraventiile sunt prev. in art. 32 al legii si constau in amenda de la 100 la 500 lei.
Cu stima !
Daca aveti o asigurare facultativa de locuinta care cuprinde si riscurile care fac obiectul asigurarii obligatorii,nu este nevoie sa incheiati asigurarea obligatorie acum.
S-a mai discutat acest subiect aici:
www.avocatnet.ro/content/for...




Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
floare _de_ colt, utilizator
zahariamarius a scris:

2. Avand in vedere prevederile alin.(6)a, aceluiasi art. 3 din lege, sunteti obligata la incheierea acesteia daca compania la care ati asigurat locuinta nu este asociata in PAID si nu este autorizata sa incheie astfel de asigurari.
Cu stima !

Articolul invocat se refera la coproprietati:
(6) In cazul constructiilor cu destinatie de locuinta
aflate in coproprietate, se va incheia cate un singur
contract de asigurare obligatorie in conditiile
prezentei legi, pentru fiecare astfel de constructie in
parte, indiferent de numarul coproprietarilor. In acest
caz, se va plati o singura prima obligatorie iar
procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana
coasigurata, se stabileste in raport de cota-parte din
coproprietate care revine persoanei respective.
Art.7 este cel prin care se indica asiguratorii -membri ai PAID, autorizati sa emita polite PAD obligatorii
Iar in privinta politei obligatorii, aceasta nu se incheie decat abia dupa expirarea politei facultative pe care o aveti (indiferent la ce asigurator),si aveti posibilitatea sa incheiati in completare/suplimentare o polita facultativa pentru a acoperi celelalte riscuri si diferenta de valoare de la 20000E - la valoarea reala a locuintei(la orice asigurator membru sau nu al PAID).Urmariti si discutiile purtate , accesand link-ul indicat de @floare_de_colt
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
nucu$, utilizator
Multumesc foarte mult, deci v-a trebui sa inchei polita obligatorie la expirarea celei pe care o am ca facultativa, si ptr restul care nu acopera polita obligatorie o pot reinnoi pe cea veche (in cazul in care nu sunt inregistrati PAID.

Cu respect,
Liliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta vmdm vmdm Ce se intampla daca deja am asigurata locuinta? Mai trebuie sa platesc si asigurarea obligatorie?In acest caz,daca s-ar intampla ceva,as fi despagubit din doua ... (vezi toată discuția)
Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta milady2611 milady2611 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns? Daca am platit asigurarea obligatorie pt locuinta in septembrie, cand nu puteam incheia asigurarea facultativa ... (vezi toată discuția)