avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Am lucrat la o firma timp de 10 luni dupa care am intrat in concediul de crestere copil apoii am mai lucrat cam 5 luni apoi m-au trimis in somaj. Mi-au spus ca au depus actele si ca trebuie sa astept. Intrebarile mele sunt:
Pot beneficia de somaj?
Cum pot afla ce suma voi primi?
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 09:09, 25 Octombrie 2010
1. Beneficiati de indemnizatie de somaj daca v-a incetat CIM din motive neimputabile dvs. si daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
2. Cele 12 luni sunt formate din cele 5 luni lucrate dupa CCC la care se adauga 7 luni de dinainte de CCC.
3. Actele pentru somaj le depuneti dvs. la Agentia de Somaj. Printre actele necesare este si adeverinta cu veniturile pe cele 12 luni luate in calcul.
4. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...........la care se aplica un coeficient de diminuare de 15% ca "sa traiti bine".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat am dreptul la somaj? Adyna2010 Adyna2010 Buna, As dori sa stiu daca am dreptul la somaj,ce suma si pe ce perioada,avand in vedere ca sunt angajata din 2004,ultimi 2 ani fiind de concediu de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul pentru o mama ce revine din ccc? Danudza Danudza Buna ziua La 1 februarie ar trebui sa revin din CCC (1 an). Firma se afla in procedura de faliment, deci nu are obligatia sa ma tina 6 luni. Banui ca voi fi ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza somajul? roxana.alecsa roxana.alecsa Deoarece angajatorul tocmai m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat( eu in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil), as vrea sa stiu cum se va ... (vezi toată discuția)