avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza somajul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza somajul?

Deoarece angajatorul tocmai m-a anuntat ca postul meu s-a desfiintat( eu in ultimii 2 ani am fost in concediu crestere copil), as vrea sa stiu cum se va calcula somajul in cazul meu.Stiu ca este 75% din salariul minim plus un procent in functie de cati ani ai cotizat.Procentul acesta din cate am inteles se ia din media salariilor brute din ultimele 12 luni.Si asta este si intrebarea mea:care ultime 12 luni ?Cele de dinainte de a intra in concediul de maternitate sau se iau 12 luni din concediul crestere copil?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:28, 1 Noiembrie 2010
Concediul este considerat perioada asimilata si cele 12 luni se raporteaza la aceasta perioada
1. Perioadele de somaj si de CCC pana la 2 ani nu sunt perioade de cotizare la somaj.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Cele 12 luni necesare pentru calcularea indemnizatiei de somaj sunt formate din lunile lucrate dupa incetarea CCC, completate (pana la 12) cu luni de dinainte de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Somaj anca24l anca24l Am lucrat la o firma timp de 10 luni dupa care am intrat in concediul de crestere copil apoii am mai lucrat cam 5 luni apoi m-au trimis in somaj. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj-avantaj studii superioare rujancu rujancu Buna ziua, Am la activ o facultate de 5 ani + master 1 an. Muncesc de 23 ani iar studiile le-am facut la zi. Intrebare:Se face vre-o diferentiere la ... (vezi toată discuția)