avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... caderi din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

caderi din drepturi

Buna ziua. Ma numesc Vilcu Maria si acum 5ani am avut o relatie nelegitima timp de 3 ani din care a rezultat o fetita. Fostul meu concubin nea parasit acum 3ani cand fetita avea 2luni numai; nemaiinteresanduse de fetita nici pana in ziua de astazi asi dori sa pot rezolva sa al decade din drepturi sau ceva in genul pt ca imi este tare greu peste tot,portandui numele ;ma blocheaza sa o inscriu la gradinita ;sa putem sa ne facem vacantele in strainatate..... si foarte mult pentru ca imi cere aprobare de la tatal fetei iar el nici macar nu vrea sami dea aprobarea.In momentul de fata din cate stiu el este la puscarie pentru furt calificat asi dori sa ma sfatuiti ce ar fi de facut ca sa pot sa nu mai depinda fata de el. VA MULTUMESC . Astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:45, 25 Octombrie 2010
faceti o cerere de incredintare a minorei la judecatorie.
Cu o asemenea hotarare de incredintare a minorei veti putea face tot ceea ce este in interesul minorei: inscrierea fetitei la gradinita , vacante in strainatate etc. fara sa cereti acordul tatalui copilului.
Introduceti o actiune in instanta privind incredintarea fetitei catre dvs.spre crestere si educare. Avand in vedere varsta minorei si faptul ca,asa cum spuneti,tatal este la inchisoare,sunt mari sanse ca aceasta sa va fie incredintata.
Daca va va fi incredintata,in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile,veti putea pleca cu fetita in strainatate fara acordul tatalui ei.

Dvs.nu il puteti decadea din drepturile parintesti. Acest lucru este posibil doar in anumite conditii:

Art. 109 C.fam.
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.

Art. 110 C.fam.
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copil
intrucat in prezent impartiti tutela cu tatal copilului promovati in instanta o actiune de incredintare a fetitei catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturile parintesti 14031979 14031979 Buna ziua! Poate fi tatal decazut din drepturile parintesti daca nu isi viziteaza copilul decat o data pe an si are un dezinteres total fata de acesta? (vezi toată discuția)
Adoptie minor numai ca mama Celicia Celicia BUNA ZIUA, Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturile parintesti anca_florina anca_florina Buna ziua, Sunt mama unei fetite de 4 ani si 8 luni. In urma unui proces am obtinut custodia copilului, tatal urmand a plati o pensie alimentara in cuantum de ... (vezi toată discuția)