avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua tuturor! cine ma poate lamuri cu o problema?
iata datele problemei: bunicul meu a decedat pe 13 iunie 2007. bunica este in viata . mai sunt si trei copii , mama mea , matusa mea si unchiul meu! " averea " care a ramas dupa bunicul este : o casa cu pamantul de langa casa si o bucata de pamant valoroasa! intre bunici , a fast facut in timpul vietii un testament , adica doua , unul cedandu-i celuilalt dupa moarte bunurile materiale si nemateriale , si invers! adica daca moare unul ii cedeaza totul celuilalt si invers! pe acela acte mai scrie am mostenitori rezervatari pe .. cei 3 copii.
am inteles de la notar ca nu prea au valoare acele testemente , numai daca le recunosc mostenitorii!
succesiunea nu s-a facut in cele 6 luni! mama mea este cea care o ingrijeste pe bunica , din totdeauna, bineinteles ca vor parte si sora ei , si fratele ei , in mod egal , nu cumva ca mama sa ia mai mult! bunica vrea sa-i dea mamei partea ei ! dar nu stim cum sa facem! succesiunea nu este facuta! am inteles ca bunica mea are 50 % plus 50% impartit la 4adica vreo 62%. si copiii au restul! bunica mea vrea sa dea aceste parti mamei mele! cum sa procedeze? asta e intrebarea mea!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:34, 4 Februarie 2008
Din pacate, ai mare dreptate:(

Ce-ar mai putea face, pt ca mama sa stea cat de cat linistita?! Bunica sa-i vanda mamei cota ei de drept, astfel incat, la dezbaterea succesiunii, mama va fi beneficiara unei cote mult mai mari decat cea a fratilor. Consecintza? Are mari sanse sa obtina in natura casa sau terenul sau pe amandoua (situatie pur teoretica, pt ca practic depinde de f multe), urmand ca fratilor sa le plateasca sulta.
Da, corect! Da' bunica nu vrea sa vanda, ci sa-i dea. Fara bani. Iar daca se face o vanzare simulata, adica o donatie sub aparenta unei vanzari, daca nu se plateste pretul... #-o cam nasol, e ca si cum s-a facut donatie de la bun inceput!
Si in acest caz fratii, daca ataca actul, pot cere tot in natura, nu musai sulta!
S-ar putea face o alta vanzare, mai departe, dar si asta ar putea fi atacata!
multumesc pt raspunsuri! acum sa lamuresc eu niste neintelegeri!
bunica vrea sa-i "dea" mamei mele partea ei pentru ca mama mea sa obtina mai mult decat ceilalti frati care nu o ingrijesc! mama mea( familia noastra) l-am ingrijit atat pe bunic cat si pe bunica, din tot timpul , nu acum recent , pt a-i da " averea", cum face sora mamei , care o '' iubeste ''acum foarte tare!
pana la moartea bunicului nu mergea cu anii pe la ei, iar fratele e in strainatate si nu-l doare capul, dar vrea impartit egal!( la fel si sora mamei). ei nici nu vor sa auda de succesiune, se gandesc , ca poate moare bunica si se imparte la 3. nu vor ca bunica sa dea la cineva anume! dar bunica ii poarta recunostinta familiei mele , care mergem de 2 ori pe zi la ea pt ai da de mancare si a o ingriji! deci bunica vrea sa-i vanda ,'' dea'', nu stim cum sa procedam . au trecut 9 luni de la decesul bunicului! am citit ca la notar trebiue sa te intelegi cu totii , ceea ce nu vad! nu stiu daca o sa se prezinte fratii mamei acolo? despre testament : bunicii mei au facut pe vremea lui ceausesu doua acte la notar. unul in care bunica ii lasa bunicului de moare toate bunurile materiale si nemateriale fara ca , copii sa aiba drept si invers, bunicul lasandu-i de moare toate bunurile. mai scrie acolo ca am drept mostenitori rezervatari pe... copiii, pe care i-am inzestrat! asa scrie! ei au facut asta pt ca sa nu se certe copiii dupa avere, ca cel ce ramane in viata sa -i dea celui care il ingrijeste! dar din nefericire la notariat mi s-a spus ca acele acte sunt valabile daca mostenitorii, copiii, recunosc aceste acte! asta e! deci bunica vrea sa-i vanda mamei mele patile ei, dar succesiunea nu e facuta! se poate vinde inainte?
bunica vrea sa vanda un teren si sa le dea parte in fata notarului celorlalti frati pt ca sa renunte si sa nu facem procese si alte probleme! dar eu cred ca e foarte greu! cand e vorba de bani...........nu da nimeni inapoi! deci bunica mea si mama mea vor ca dupa cat s-a zbatut si s-a chinuit fam. mea sa nu imparta la 3 frati in mod egal. dupa fapta si rasplata! cam atat!
va multumesc pt intelegere si pt ca poate sunt prea insistent , va rog sa ma scuzati!
Da, ar trebui vazute actele, care sunt inzestrarile alea... etc.
E dificil sa faceti un act fara avocat, numai la notar... se poate desfiinta usor!
Se poate face succesiunea dupa bunic, mostenitoare fiind numai bunica (eventual si mama dv., dar nu pot fi sigura), ceilalti copii fiind renuntatori pentru ca nu au acceptat mostenirea in cele 6 luni...
De aici, daca merge asa, in functie de faptele intamplate pana acum, de aici incolo se poate vedea... Sunt variante, doar ca trebuie studiata cu atentie fiecare in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Testament george-lucian george-lucian Buna ziua,mama a primit de la bunicul prin testament autentic pamant la fel ca si toti fratii si surorile ei ,acum mama vrea sa ii faca act cumparare vanzare ... (vezi toată discuția)
Succesiunea ioan4 ioan4 am o intrebare: parintii mei au divorta eu am 23 de ani si locuiesc cu mama. port numele de familie a tatalui dar mama s-a recasatorit si are alt nume. din ... (vezi toată discuția)