avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere impotriva rezolutiei procurorului de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale

Avem urmatoarea speta: Intr-un dosar penal procurorul dispune neinceperea urmaririi penale fata de unele dintre persoanele cercetate si trimiterea in judecata a altor persoane pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.Una dintre persoanele trimise in judecata face plangere impotriva solutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale, dar numai cu privire la unii dintre cei pentru care se dispusese neinceperea urmaririi penale. Procurorul ierarhic superior, analizand plangerea, se pronunta si el tot cu privire numai la cei la care se referea plangerea formulata si respinge respectiva plangere. Nemultumita, petenta face plangere la instanta de judecata in temeiul art.278 ind.1 C.pr.pen., facand referire in respectiva plangere tot la aceleasi persoane pentru care contestase neinceperea urmariri penale la procurorul sef. Instanta de judecata citeaza in prima faza, in calitate de intimate, numai persoanele la care se referea petenta in plangerea sa, iar apoi, fara nicio motivare, ii introduce in cauza si ii citeaza si pe ceilalti cercetati penal pentru care se disusese neinceperea urmaririi penale, dar pe care nu ii vizase nici plangerea petentei si nici solutia data de procurorul sef la aceasta plangere.
Intrebarea care se pune este daca instanta de judecata a procedat corect introducandu-i in cauza pe toti cei cercetati penal fata de care se dispusese n.u.p. ,desi nu toti au fost vizati de plangerea petentei, si cum se pot apara respectivele persoane.
Multumesc anticipat tuturor celor care se vor stradui sa imi raspunda
Cel mai recent răspuns: viokaly , utilizator 12:10, 27 Octombrie 2010
Instanta a retinut cauza spre judecare? daca da, inseamna ca la dosar au existat suficiente probe si impotriva celorlalti invinuiti/inculpati , iar instanta avea acest drept si ca o consecinta a principiului rolului activ ce ii revine.
Apararile celor introdusi in cauza sunt cele prevazute de lege, de la exceptii , la contraprobe.

Instanta de judecata nu s-a pronuntat inca asupra plangerii, asa dupa cum prevede art.278 ind,1 alin.8 C.pr.pen. Instanta abia a fost investita cu solutionarea plangerii impotriva rezolutiei procurorului sef prin care a fost confirmata solutia procurorului de caz de neincepere a urmaririi penale fata de persoanele invinuite vizate de petenta.
Totusi, in conditiile in care potrivit art.278 ind.1 alin.9, actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin.1, iar in respectiva plangere sunt vizati numai unii dintre invinuiti, cum poate instanta de judecata sa introduca in cauza si pe ceilalti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente geogxg88 geogxg88 In data de 12.08.2012 am fost lovit cu o sticla in cap provocandu-mi leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale. D-nul procuror a analizat dosarul si ... (vezi toată discuția)