avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat pt vinzarea pamintului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat pt vinzarea pamintului

Vreau sa vind 1 ha de pamint pt. care am Titlul de Propietate, am gasit un cumparator dar apar unele probleme:

1. Nu este intabulat
2. Pe acest teren este o casa construita in perioada colectivizarii de catre o persoana careia i s-a dat la vremea respectiva pamintul in folosinta. Casa e parasita, nu mai locuieste nimeni acolo de peste 10 ani iar stilpul care sustine firele de curent electric mai are putin si se prabuseste.

Intrebarile sint:

1. Prezenta acelei case poate sa afecteze cumva vinzarea pamintului?
2.Am vreo obligatie fata de propietarul casei?

3. Pot sa fac un pre-contract de vinzare-cumparare prin care sa incasez banii pe pamint ?
4. Este posibil ca in acest pre-contract sa dau cumparatorului dreptul de a se ocupa de lucrarile de cadastru si intabulare? (cineva mi-a spus ca nu mai este voie sa vinzi fara intabularea facuta)

sau

trebuie sa fac pre-contract de vinzare-cumparare si sa dau altei persoane decit cumparatorul procura pentru a face in numele meu lucrarile de cadastru si intabulare?


Cel mai recent răspuns: morosanucarmen , utilizator 20:21, 15 Februarie 2008
morosanucarmen a scris:
3. Pot sa fac un pre-contract de vinzare-cumparare prin care sa incasez banii pe pamint ?

Da, dar n-ar fi indicat sa ii incasezi pe toti.

4. Este posibil ca in acest pre-contract sa dau cumparatorului dreptul de a se ocupa de lucrarile de cadastru si intabulare? (cineva mi-a spus ca nu mai este voie sa vinzi fara intabularea facuta)

Asa este, ai nevoie de intabulare, si poti sa-l imputernicesti pe cumparator.
andreealisievici a scris:

morosanucarmen a scris:
3. Pot sa fac un pre-contract de vinzare-cumparare prin care sa incasez banii pe pamint ?

Da, dar n-ar fi indicat sa ii incasezi pe toti.


Multumesc pentru raspuns!
Nu inteleg comentariul de mai sus. Nu e in interesul meu sa iau toti banii inainte?

Daca ii dau cumparatorului procura sa faca in numele meu lucrarile de cadastru si intabulare a pamintului, pot sa-i dau procura sa-si vinda pamintul siesi:O....sau se pot trece toate aceste amanunte in pre-contractul de vinzare?

Il imputernicesti sa faca lucrarile de cadastru si intabularea, nu sa incheie contractul de vanzare mai departe! Pe acela tot tu il vei semna, mare atentie! Iti recomand sa consulti un avocat pentru redactarea antecontractului!

Spuneam ca nu e bine sa ii iei pe toti, pentru ca exista si situatii in care una din parti se razgandeste, sub sanctiunea platii daunelor interese. Sa spunem ca mai trec 2 saptamani de la antecontract si gasesti un cumparator care sa iti dea o suma de bani in plus fata de primul cumparator, suma care ar acoperi daunele stipulate in contract pentru neexecutare. Ar trebui totusi sa dai banii inapoi, si te complici. La fel, daca cumparatorul se razgandeste, va trebui sa ii dai banii inapoi (minus daunele prevazute, dar in orice caz ceva va trebui sa ii dai). Daca sa zicem ca la incheierea antecontractului primesti doar jumatate din bani, se poate prevedea in contract ca daca cumparatorul se razgandeste, pastrezi banii.

Antecontractul poate fi semnat in fata unui avocat, nu e nevoie de notar in aceasta faza.
Recomand procura in cazul de fata, fara prrecontract. Astfel, puteti lua toti banii. Puteti revoca oricand procura, fara a cauta un motiv din cateva restranse ca la precontract... Daca revocati procura, returnati banii aceiasi, fara nicio pierdere pentru vreuna din parti... Puteti stabili si o remunerare pentru mandatar, ca sa fie totul legal, sa nu va dea in judecata ca el a facut o parte din acte...
Recomandat sa fie diferit mandatarul de cumparator, o ruda etc.
Puteti da procura numai pentru intocmirea cadastrului, faceti precontract pe restul (privind promisiunea de vanzare-cumparare).
Sunt mai multe variante, toate pot fi facute sigure... Dar mergeti la un avocat, cum va spunea colega mea. Procura costa mai putin ca precontractul... Sunt avantaje si dezavantaje... Depinde si de ce vrea cumparatorul...
Cu privire la casa, sunt prea putine detalii ca sa va dam o solutie. Cine e proprietar?
AVLIL a scris:

Cu privire la casa, sunt prea putine detalii ca sa va dam o solutie. Cine e proprietar?


Nu-l cunosc pe propietarul casei. Cineva imi spunea ca sint obligata sa-i las in jurul casei citiva ari #-o
Dar casa e o paragina acum...nu mai locuieste nimeni acolo de ani buni.

Totusi, revin cu intrebarea: pot sa-l mandatez pe cumparator sa faca pe linga intabulare si actul de vinzarea-cumpararea a pamintului? Stiu ca suna aiurea:O. Sint plecata din tara, nu mai am rude in Romania la care sa apelez si mi-ar fi mult mai usor sa rezolv problema cu o procura data unei singure persoane.

Alte discuții în legătură

Cum pot vinde un teren fara intabulare? morosanucarmen morosanucarmen Vreau sa vind un teren intravila de 1 ha pentru care nu am facut cadastrul si intabularea. Este posibil sa-l vind, urmind ca persoana care cumpara sa faca ... (vezi toată discuția)
Tot pamintul.. morosanucarmen morosanucarmen Eu am Titlu de Propietate pe 1 ha de pamint. Am aflat ca o persoana a construit in timpul colectivizarii o casa pe pamintul meu si acum a obtinut Titlu de ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil Lulica Lulica Buna seara In cazul in care inchei un antecontract de v-c la un notar pe jumatate din suma negociata pentru cumpararea imobilului, achit niste taxe ... (vezi toată discuția)