avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil

Buna seara

In cazul in care inchei un antecontract de v-c la un notar pe jumatate din suma negociata pentru cumpararea imobilului, achit niste taxe notariale la valoarea prevazuta in act. Daca inchei contractul de vanzare cumparare la acelasi notar taxele notariale se vor calcula la valoarea totala platita pentru imobil sau la valoarea care a mai ramas de platit (jumatate)?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:23, 7 Iunie 2018
Antecontractul de vânzare-cumpărare este un contract sinalagmatic (bilateral), cu titlu oneros şi comutativ (părţile cunosc sau pot cunoaşte dinainte întinderea drepturilor şi obligaţiilor lor). Antecontractul este liber de formă, deci nu trebuie sa îmbrace forma ad validitatem. Aceasta pentru că precontractul are ca obiect obligaţia părţilor de a încheia pe viitor contractul de vânzare-cumpărare. Forma scrisă este necesară numai pentru probaţiunea actului juridic (ad probationem).
Obiectul oricărui precontract de vânzare-cumpărare îl constituie o obligaţie de a face şi nu de a da. Astfel, la momentul încheierii antecontractului, promitentul vânzător poate să nu deţină în proprietate bunul respectiv. El se obligă prin antecontract să-l procure până la momentul încheierii contractului propriu-zis. Dacă documentaţia cadastrală a fost întocmită, trebuie indicat în contract şi numărul cadastral.
Plata unui avans la încheierea precontractului de vânzare-cumpărare este facultativă. Includerea în contract a acestei obligaţii pentru promitentul cumpărător este însă uzuală în scopul dovedirii seriozităţii şi interesului real în achiziţionarea imobilului. Ambele părţi sau doar una dintre ele pot suporta cheltuielile legate de autentificarea precontractului, în proporţia convenită.

[ link extern ]

Concluzia: nu achitati taxe notariale aferente sumei incluse in antecontractul de vanzare cumparare, ci doar taxele aferente incheierii si autentificarii acestuia.
sunteti cumparator sau vanzator?
utilizatorDan a scris:
sunteti cumparator sau vanzator?

Conteaza la incheierea antecontractului de vanzare-cumparare? Eu cred ca nu...i-am raspuns mai sus userului, care dupa parerea mea este cumparatorul:
Ambele părţi sau doar una dintre ele pot suporta cheltuielile legate de autentificarea precontractului, în proporţia convenită.

Dar in cazul in care se incheie contractul de vanzare-cumparare, aceasta taxa se achita in general de cumparator.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Va multumesc pentru raspunsuri.
Da, sunt cumparatorul.
Proprietarul apartamentului pe care-l cumpar are foarte multe datorii (inclusiv la banca - ipoteca) si pentru a putea cumpara imobilul "curat" ar trebui sa-i achit cam jumatate din valoarea convenita. Ma gandeam ca un antecontract la notariat are mai multa "putere" decat unul scris pe genunchi. Dar acum m-ati lamurit.

Va multumesc inca o data.
Antecontractul se taxeaza 1% din valoarea data ca avans, nu mai putin de 150 de Ron. La semnarea contractului defintiv acest onorariu se scade din onorariul datorat pentru vanzare. Este bine sa l faceti in forma autentica pentru ca va fi notat la cartea funciara.

Alte discuții în legătură

Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul vc ... dayana7 dayana7 Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul VC platesc onorariul notarial ( plus intabularea) pt fiecare in parte sau doar unul singur? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa cumpăr un imobil in val de 92000 euro. ... ancamate ancamate Buna ziua, Doresc sa cumpăr un imobil in val de 92000 euro. Anul trecut am făcut un antecontract și am plătit un avans de 77000 euro, urmând ca acum sa ... (vezi toată discuția)
Am semnat un precontract de vanzare cumparare la notariat cu ... MihaelaGruia MihaelaGruia Am semnat un precontract de vanzare cumparare la notariat cu un dezvoltator imobiliar, precontract pentru care am platit taxe notariale. Dupa un am incheiat ... (vezi toată discuția)