Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ani + intre timp am schimbat angajatorul + la momentul respectiv nu am facut nicio cerere in acest sens catre angajator.
Intrebarile mele sunt:
- pot cere retroactiv acest drept banesc (cand se prescrie)?
- in ce suma ar fi bonusul (salariul meu de baza din momentul acela, salariul mediu pe unitate, salariul mediu pe tara etc)?
- compania la care lucram activeaza in sectorul servicii (plasare forta de munca) - exista un contract colectiv de munca separat pentru aceasta ramura?
Multumesc anticipat pentru raspuns. Chiar mi-ar face placere sa ma adresez fostului angajator cu o astfel de cerere dupa atata timp :D
Din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;