avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere de la angajator

buna ziua,
Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune este valabila pe angajatele din invatamant... dar pentru angajatorii privati este valabila?
Cel mai recent răspuns: bogdan_re , utilizator 13:00, 13 Ianuarie 2010
Sigur ca da, este prevazut in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Am si eu o intrebare : in art. 51 in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National:cum ne explica (pakos) zice "c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; " dar daca ai gemeni primesti doua sau tot unul se refera la nastere si nu conteaza cai unul sau doi, trei..
Eu consider ca se acorda cate un salariu mediu pe uniitate pentru "nasterea fiecarui copil".
Si in cazul sarcinilor gemelare, dupa cum spune legea, trebuie acordat un salariu pentru nasterea fiecarui copil. Din moment ce s-au nascut x copii inseamna ca este X * salariul mediu pe unitate.
Buna

Am reinceput activitatea dupa concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani.
La data la care am nascut, institutia publica(functionar public) la care sunt incadrata nu platea prima de nastere asa cum prevede contractul colectiv de munca la nivel national.
In schimb in urma numeroaselor solicitari, institutia s-a hotarat sa acorde aceasta prima de nastere anul trecut.
Doresc sa stiu , daca pot beneficia retroactiv de aceasta prima, avand in vedere legislatia in vigoare??
Asa cum se pot retine sumele necuvenite timp de 3 ani , asa ar trebui sa se acorda si aceasta suma pentru copil.#-o

Multumiri.

Alte discuții în legătură

Ajutor nastere copil eionela eionela Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca angajatii MAI beneficiaza de ajutoarele prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 si ma ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 andrei2010 andrei2010 Buna ziua, Conform Contractul Colectiv de Munca la nivel National pe anii 2007-2010, art . 51 , angajatorul in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de nastere cata26 cata26 Stiu ca pt a primi indemnizatia de nastere trebuie ca in ulltimele 12 luni sa ii ai munciti dovediti cu cartea de munca!Dar daca am lucrat numai un timp ... (vezi toată discuția)