avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor

am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la cresterea lui. zice ca vrea sa se razbune pe mine.... as dori sa stiu care este calea legala sa-l trec doar pe numele meu si sa nu mai aiba nici un drep asupra lui.nici eu nu am pretentii la pensie alimentara.
Cel mai recent răspuns: maryapopescu , utilizator 22:28, 28 Octombrie 2010
nu se poate ceea ce vreti dvs
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
nu aveti nici o cale legala de ai schimba numele fara acordul tatalui...numai dupa implinirea varstei de 18 ani.Puteti deschide un proces pentru incredintare minor si interdictia tatalui de as vizita copilul. Insa ma intreb ce vina are copilul ca voi nu va mai intelegeti??? Pentru a creste corespunzator, copilul are nevoie si de tata...nu numai de mama, ca doar nu l-ati facut singura...;)
cereti incredintarea copilului in instanta, va este necesar pe viitor sa aveti o hotarare in acest sens si cereti-i pensie, ca-s bani pt copilul dvs
Iata ce spune codul familiei, pt ca nu ne dati detaliile procedurii de recunoastere ...poate va regasiti undeva:
Art. 62 Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor.
Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila.
In lipsa unei asemenea invoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotari, ascultand pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 63 Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie.
Art. 64 Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma. In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.
Art. 65 Daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui, precum si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala, se vor hotari potrivit dispozitiilor art. 42-44 inclusiv, care se aplica prin asemanare.
va multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele de familie al fostului sot spincium spincium Dragi consultanti! Urmatoarea situatie: In urma divortului de fostul meu sot am pastrat numele de familie al acestuia, pentru a avea acelasi nume de ... (vezi toată discuția)
Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Inregistrare nume copil maryapopescu maryapopescu Buna ziua, O sa am un copil dintr-o relatie neoficiala.As dori sa stiu ce perevede legea in acest caz. Eu cred ca atit cit nu sunt casatorita este normal ... (vezi toată discuția)