avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele de familie al fostului sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele de familie al fostului sot

Dragi consultanti!

Urmatoarea situatie:
In urma divortului de fostul meu sot am pastrat numele de familie al acestuia, pentru a avea acelasi nume de familie ca fetita noastra. Astfel se evita dpdv administrativ o multime de probleme si neintelegeri.
Ma aflu acum intr-o noua relatie si curand voi avea un al 2-lea copil.
Intrebare: Pot sa ii dau acestui copil numele nostru de familie, al meu si al primei mele fetite, adica numele de familie al fostului meu sot? Cu aceleasi argumente, sa nu existe diferente de nume intre mama si copii. Bineanteles taticul acestui copil fiind de acord cu asta. El urmand insa sa fie trecut in certificatul de nastere ca tatic.
Ce zice legea romaneasca cu privire la aceasta situatie? E voie sau nu?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 17:29, 23 Martie 2009
Atat timp cat copilul ce se va naste este din afara casatoriei, el va lua numele dvs de familie, deci acela al fostului sot.
Copilul din casatorie ia numele comun al parintilor. Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelara de la domiciliul copilului va hotarî, ascultand pe parinti, daca copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite (art. 62 din Codul Familiei)

Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are, fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie (Art. 63)

Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai întai stabilita. În cazul în care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da încuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma. În cazul în care copilul a fost recunoscut în acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile Art. 62 alin. 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor maryapopescu maryapopescu am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie al copilului mimozi mimozi Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte ... (vezi toată discuția)