avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA inregistrare ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

inregistrare ROI

M-am inregistrat in luna octombrie in ROI,intrucat urma sa fac o achizitie intracomunitara, dar ulterior nu s-a mai efectuat.
La finante nu am depus declaratia de mentiuni 010(de modificare perioada tva din trimestrial in lunar).
Intrebarea mea este daca sunt obligata sa o depun 010 pentru modificare perioada, indiferent daca am efectuat sau nu achizitia externa?
Ce se intampla daca m-am inregistrat si nu efectuez achizitia decat in alta luna?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:52, 29 Octombrie 2010
ART. 156^1
(6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 1562 alin. (1);

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

(6^2) Persoana impozabilă care potrivit alin. (6^1) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declaraţia de menţiuni prevăzută la alin. (6).

Daca nu ati facut AIC, nu avem nici exigibilitate si nici obligatie de schimbare a perioadei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere declaratie 010 ileanamitrea ileanamitrea buna ziua, trebuie sa depun declaratia 010 pentru ca firma se incadreaza acum ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor. am incercat azi sa ... (vezi toată discuția)
Declaratia 300 trimestrial in loc de lunar Inter2001 Inter2001 Cineva are idee ce se intampla daca declaratia 300 a fost depusa de catre o PFA trimestrial si nu lunar asa cum prevede legea, in ultumul an? Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Se depune declaratia 010 dupa efectuarea importului tena tena Buna ziua, Am facut un import in luna iunie ( firma platitoare de tva, declaratii trimestriale). Se depune declaratia 010 sau 092? De la finante mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)