avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare-proprietate comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare-proprietate comuna

Buna seara. O prietena de-a mea se confrunta cu urmatoarea situatie:
-a divortat de curand dar Nu a facut inca partajul.
Poate vreunul din cei doi fosti soti care locuiesc inca in casa proprietate comuna sa-si aduca o alta "persoana" fara acordul celuilalt?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:49, 30 Octombrie 2010
Chemati politia . In cazul in care intra in domiciliul comun fara acordul dvs , sau refuza sa-l paraseasca la cererea dvs. "iubitul" se face vinovat de comiterea infractiunii prev. de aret 192 C. penal -Violare de domiciliu, infracţiunea de violare de domiciliu constă în pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia.

Ati auzit de cazul Adrian Iovan ? Asta l-a gasit in casa pe "iubit" si l-a impuscat , ulterior invacand acest articol si invocand legitima aparare , n-a patit nimic.
Oricum santiunea consta in inchisoarea de la 6 luni la 4 ani pt violare de domiciliu.
Cata vreme este proprietate comuna , dvs aveti dreptul sa dispuneti in totalitate de apartament , cu acordul sotiei si viceversa.

Nu tolerati asa ceva. Fiti barbat.

Cu stima
Beniamin H.
poate sa isi aduca intrucat are o cota de 1/2 din proprietatea aflata in stare de indiviziune.
Opinia mea este ca acest contract trebuie semnat de dvs dar si de sotia dvs urmand ca sa precizati ca sumele achitate cu titlu de avans si respectiv de rest pret au fost achitate din fondurile dvs proprii.Sotia va trebui sa declare expres acest lucru ca a luat cunostiinta de faptul ca bunul dobandit este bunul dvs propriu.
athe a scris:

poate sa isi aduca intrucat are o cota de 1/2 din proprietatea aflata in stare de indiviziune.

Nefiind un partaj pe rol, cine stabileste ca fiecare are cota de 1/2?Din cate stiu eu doar Instanta poate . Acum acea casa se afla in proprietatea ambilor . Ei au divortat dar nu s-a introdus inca nici o actiune pentru partaj. Nu cunosc legea ,dar logic nu ar trebui ca un coproprietar sa poata aduce o alta persoana in casa fara acordul celuilalt.Ma intereseaza care sunt consecintele. Se merge pe principiul "e si casa mea si aduc pe cine vreau eu" sau trebuie asteptat partajul si apoi isi ajuce fiecare pe cine vrea in jumatatea lui de casa?
@sim_theo

Aveti instinct in ceea ce priveste si legea si raspunsurile gresite de pe forum. Felicitari!

Legea spune ca pt actele de administrare ( inchiriere etc.) e nevoie de acordul tuturor co-indivizarilor, in speta noastra cei doi fosti soti.
Dar nu exista nici o sanctiune daca se face totusi fara acordul amandurora.
Sotul care nu si-a dat acordul are la indemana calea unei actiuni in evacuare, pt ca nu exista titlu valabil ( de inchiriere, comodat etc.) in baza caruia sa locuiasca acea persoana in imobilul co-proprietate indiviza - deci poate sa o dea afara legal.

Daca nu s-a facut partajul, si cei doi doresc o rezolvare, exista si varianta unui partaj de folosinta ( adica cine ce camera/dependinte foloseste), in acest caz se delimiteaza fizic fiecare ce zona are in folosinta si poate aduce pe altcineva in camera lui.

Alte discuții în legătură

Sotul vrea sa vina cu amanta in casa simona_neagu simona_neagu Buna ziua, Sotul meu doreste sa vina cu amanta in casa unde stam. Precizez ca nu avem copii. Care sunt limitele legale pentru a impiedica acest lucru? Unde ... (vezi toată discuția)
Interzicere (restrictie) acces concubin in locuinta comuna Madriannn Madriannn Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta proprietate comuna (50% -50 %) Pe scurt, am divortat de fosta sotie in 2019 dar ne-am separat definitiv in ... (vezi toată discuția)
Evacuare din imobil dobandit in timpul casatoriei sofiastefania sofiastefania Bună seara.aș dori să mă lămuriți și pe mine va rog.am intentat fostului soț un proces de evacuare.eu nu am avocat ,fostul soț însă da.astăzi am ... (vezi toată discuția)