avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea

Suntem trei surori,iar tatal nostru prin mostenire de la mama sa a primit un imobil in timpul casatoriei (a doua, deci nu cu mama noastra).Tatal nostru a decedat in 2006,dar pana in momentul de fata nu am facut succesiunea, din cate am inteles eu nu s-a facut succesiunea nici dupa decesul bunici paterne care a decedat innaintea tatalui nostru.
Intrebarea noastra ar fi daca sotia tatalui meu are drept de mostenire la imobilul dobandit de tatal nostru in timpul casatoriei prin mostenire?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:31, 30 Octombrie 2010
Da, are si sotia supravietuitoare dreptul la mostenirea tatalui dvs., intrucat legea ii confera acest drept ilii cu care vine in concurs.De exemplu, daca vine in concurs cu dvs, descendentii, ea va culege o cota de 1/4 din bunurile succesorale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
Va rog fiti mai explicita!
Atunci cum ramane cu bunurile proprii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
dana iuliana, utilizator
legally a scris:

Da, are si sotia supravietuitoare dreptul la mostenirea tatalui dvs., intrucat legea ii confera acest drept ilii cu care vine in concurs.De exemplu, daca vine in concurs cu dvs, descendentii, ea va culege o cota de 1/4 din bunurile succesorale.
Sotia supravietuitoare are dreptul la cota de 1/4 din mostenirea lasata de tatal dvs.
Bunul dobandit de tatal dvs. este unul propriu al acestuia, insa acesta fiind casatorit cu cea de-a doua sotie la data decesului sau, sotia sa ( mama dvs.vitrega) are dreptul la 1/4 din acest imobil, restul cotei de 3/4 urmand sa fie impartit intre copii defunctului.
Bunurile proprii ale sotului/sotiei isi pastreaza acest caracter doar in situatia unui divort, caz in care ele nu i ntra in masa partajabila.Insa in cazul decesului lucurile stau diferit, astfel incat indiferent de regimul bunurilor, comune sau proprii, ceea ce apartinea defunctului se transmite si sotiei supravietuitoare, in cotele stabilite de lege.

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)